CUISINE :: Banana bread

poniedziałek, 25 stycznia 2016





Zdjęcia znów jakości telefonicznej, ale wspomniana przeze mnie awaria aparatu jest jednak poważniejsza. 
Ciasto jest intensywnie bananowe i wilgotne. W podanych proporcjach zmniejszyłam ilość czekolady o połowę.







CHLEBEK BANANOWY

4 banany
50 ml oleju
100 g miodu
szczypta soli
jajko
250 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g posiekanych orzechów pekan
50 g posiekanej gorzkiej czekolady (85% kakao)

banan i pekany do dekoracji


Banany rozgnieść. Miód rozpuścić w oleju (można na ogniu) i dodać do tej masy sól i jajko. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, pekanami i czekoladą. Połączyć składniki suche z mokrymi. Przelać ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia natłuszczonym dodatkowo olejem. Udekorować według uznania. Piec minut w 180 stopniach C.






BANANA BREAD

4 bananas
50 ml oil
100 g honey
pinch of salt
egg
250 g flour
1/2 tsp baking powder
100 g choped pecans
50 g choped dark chocolate (85% cacao)

banana and pecans to decorate


Blend bananas. Melt honey with oil and add salt and an egg. Flour put into a bowl and add baking powder, pecans and chocolate. Mix wet ingrediens with dry ones. Put the dough into a pan lined with greased paper. Decorate the way you want. Bake minutes in 180 C degrees.




 Jest to mój autorski przepis- w razie publikacji go w innych miejscach będę wdzięczna za odesłanie do źródła (zgodnie z przepisem prawnym o poszanowaniu praw autorski).

This is my personal recipe- if you want to publish it in any other place, you are obliged to direct to the source (in accordance with the copyright law).


2 komentarze: