Mój aparat odmówił posłuszeństwa, więc zdjęcia zrobione są telefonem. Ale zależało mi na tym przepisie- niełatwo jest osiągnąć wegańskie ciasto, które choć trochę trzyma się swego kształtu. I smakuje dobrze.
My camera had a bad day so I took these pictures using my phone. But I really wanted to publish this recipe- it's not that easy to bake vegan cake which keep it's shape. And taste good.
WEGAŃSKI SERNIK DAKTYLOWY NA CZEKOLADOWYM SPODZIE
5 daktyli
150 g mąki
50 ml oleju roślinnego
2 łyżki kakao
300 g zmiksowanych migdałów
20 daktyli
sok z 1/2 cytryny
100 g syropu daktylowego
80 ml wody
Daktyle na spód zamoczyć we wrzątku na 15 minut i zmiksować. Połączyć je z mąką zmieszaną z kakao i olejem roślinnym. Wyłożyć ciastem spód formy i zapiec przez 15-20 minut w 180 stopniach.
Drugą porcję daktyli również zamoczyć we wrzątku na 15 minut i zmiksować. Resztę składników na masę ,,serową'' zmiksować i wyłożyć na podpieczony spód. Piec przez 30 minut w 180 stopniach po czym wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto do ostudzenia.
VEGAN DATE CHEESECAKE ON CHOCOLATE CRUST
5 dates
150 g flour
50 ml oil
2 tablespoon cacao
300 g mixed almonds
20 dates
juice of 1/2 lemon
100 g dates syrup
80 ml water
Dates leave in hot water for 15 minutes. Mix them with flour combined with cacao and oil. Put the crust into lined pan and bake for 15-20 minutes in 180 C degrees.
The others dates also put into hot water for 15 minutes. Mix them with all the other ingredients for ,,chees" and spread them on the baked crust. Bake cheesecake for 30 miutes in 180 C degrees and leave it to cool into turned off oven.
Jest to mój autorski przepis- w razie publikacji go w innych miejscach będę wdzięczna za odesłanie do źródła (zgodnie z przepisem prawnym o poszanowaniu praw autorski).
This is my personal recipe- if you want to publish it in any other place, you are obliged to direct to the source (in accordance with the copyright law).
No Comments
Prześlij komentarz