CUISINE :: Fondant à la crème de marrons et au chocolat

środa, 11 listopada 2015






Ponoć jesień w Paryżu pachnie i smakuje prażonymi kasztanami. Tak więc przemyciłam choć odrobinę tego miasta do mojego domu.

They say autumn in Paris smell and taste like roasted chestnuts. So I've smuggled a little bit of that city to my home.







FONDANT MARRON-CHOCOLAT

100 g gorzkiej czekolady (80%)
75 g masła
3 jajka
400 g kremu z kasztanów
100 g cukru trzcinowego
łyżeczka ekstraktu z wanilii
50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
czubata łyżka mąki


Rozpuścić masło z czekoladą w kąpieli wodnej. Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na pianę i dodać żółtka (mikser powinien pracować cały czas, na średnich obrotach, od momentu rozpoczęcia miksowania białek do chwili dodania wszystkich składników). Łyżkami dodawać krem z kasztanów. Następnie dosypać cukier, ekstrakt waniliowy i skórkę pomarańczową. Na koniec dodać mąkę. Wylać masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 160 stopni przez 30 minut. Wierzch można posmarować syropem pomarańczowym.







FONDANT MARRON-CHOCOLAT

100 g dark chocolate (80%)
75 g butter
2 eggs
400 g chestnut cream
100 g cane sugar
1 teaspoon vanilla extract
50 g candied orange peel
tablespoon flour

Melt chocolate with butter. Separate whites form yolks. Beat whites and add yolks (your mixer should be working though whole process- since you start beating whites to the moment when you are adding the last ingredient.). In parts, add chestnut cream. Then add sugar, vanilla extract and orange peel. Finally add flour. Bake 30 minutes in the temperature of 160 celsius degrees. Spread orange syrup on the top.







Jest to mój autorski przepis- w razie publikacji go w innych miejscach będę wdzięczna za odesłanie do źródła (zgodnie z przepisem prawnym o poszanowaniu praw autorski).

This is my personal recipe- if you want to publish it in any other place, you are obliged to direct to the source (in accordance with the copyright law).


No Comments

Prześlij komentarz