CUISINE :: Autumn pumpkin brioche

poniedziałek, 16 listopada 2015





Byłam ciekawa czy tak kultowy wypiek daje się przerobić na wersję bardziej wegańską. I da się. Podane w składnikach jajka możecie z powodzeniem zastąpić poprzez podwojenie ilości dyniowego puree. Jeśli natomiast wolelibyście klasyczną wersję, ale w takiej jesiennej odsłonie- wystarczy zamienić olej na 200 g masła, a mleko roślinne na zwierzęce.

I wondered if you are able to make such a classic treat in more vegan version. And you can. You can also replace eggs, wich I've place in the ingredients list, by doubling the amount of pumpkin puree. But… if you want to make it in more traditionall way, just use 200 g of butter instead of oil and go for animal milk instead of plant one.







AUTUMN PUMPKIN BRIOCHE

200 g mąki typ 500
200 g mąki tortowej
4 jajka (/200 g dyniowego puree)
100 ml oleju rzepakowego
70 g cukru
szczypta soli
12 g drożdży
20 g mleka
200 g puree z dyni
1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki imbiru

rozbebłane jajko


Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku.
2 jajka (lub 100 g dyniowego puree) zmiksować z pierwszą nadmienioną mąką do dobrego połączenia się składników. Dodać pozostałe jajka (lub kolejne 100 g puree) i mąkę tortową i znów miksować przez kolejne kilka minut. Dodać cukier, sól, przyprawy i mleko z drożdżami. Po połączeniu zamieniamy końcówki na haki i dodajemy po łyżce olej. Na koniec dodajemy 200 g puree. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrastania. Po tym czasie przykryć szczelnie i włożyć do lodówki na noc. Rankiem wyjąć ciasto, wyłożyć na blat posypany mąką i zostawić na godzinę do rozgrzania. Następnie podzielić ciasto na 3 części, a każdą z nich znów na trzy (powinno wyjść 9 bułeczek). Ułożyć uformowane kulki w blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do wyrastania na godzinę. Posmarować wierzch rozbebłabym jajkiem. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach.







AUTUMN PUMPKIN BRIOCHE

200 g plain flour
200 g extra fine sponge flour
4 eggs (/200g pumpkin puree)
100 ml rapeseed oil
70 g sugar
pinch of salt
12 g yeast
20 g milk
200 g pumpkin puree
1/2 teaspoon cinnamon
1/3 teaspoon ginger 

1 beaten egg

Dissolve yeast in warm milk.
Mix 2 eggs (or 100 g of pumpkin puree) with plain flour. Add the rest of eggs (or puree) and extra fine sponge flour and mix for couple more minutes. Add sugar, salt, spices and milk with yeast and mix. Using dough hooks mix the mixture with oil. Finally add pumpkin puree. Put for an hour into warm place to rise. After that put into tight box and place in the fridge for the night. In the morning, put the dough onto floured board and leave for an hour to warm up. Then divide for 9 parts and place into lined pan. Leave for an hour to rise. Spread an beaten egg over the top and bake 45 minutes in 180 celsius degrees.






Jest to mój autorski przepis (zainspirowany podstawowymi proporcjami Pierra Herme)- w razie publikacji go w innych miejscach będę wdzięczna za odesłanie do źródła (zgodnie z przepisem prawnym o poszanowaniu praw autorski).

This is my personal recipe (inspired by basic proportions of Pierre Herme)- if you want to publish it in any other place, you are obliged to direct to the source (in accordance with the copyright law).


1 komentarz:

  1. Jest cudny! Zawsze chciałam takiego zrobić, ale jakoś zabrać się nie mogę ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń