CUISINE :: Pecan, fig cake with maple mascarpone frosting

piątek, 6 listopada 2015






Nie przepadam za tortami i tak właściwie nie jestem pewna czy w ogóle ktośkolwiek inny je lubi. Ciasto bazujące na przesuszonym biszkopcie, mdłym kremie i owocach wykąpanych w spirytusie to nieodłączny element każdej uroczystości weselnej czy urodzinowej, a, co zabawne, goście raczej pomaltretują je widelczykiem przez chwilę i zostawią więcej niż połowę. Rozumiem ich doskonale i dlatego propozycja ze zdjęć może się jawić jako mało zachęcająca. Mnie jednak przekonała i polecam serdecznie, bo ten wypiek jedynie wygląda jak tort...

I don't really enjoy eating birthday cakes and I don't really think anybody does. This treat based on dried sponge cake, bland cream and fruits soaked in alcohol is indispensable agenda item on wedding or birthdays. Funny things is that noone is interesting in cosuming it and guests would rather touch it few times and leave. I complitely understand and the cake from pictures can appear to be no fun but I assure you- it's a different experience. And it's worth to try...







PECANS AND FIGS CAKE WITH MASCARPONE FROSTING

CIASTO

150 g mielonych pekanów
110 g mąki tortowej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła (polecam zmniejszyć do 200 g)
110 g drobnego cukru
160 g dżemu figowego
3 jajka

PRALINA

110 g drobnego cukru
125 ml wody
60 g pekanów

KREM

300 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
2 łyżki syropu klonowego
80 g cukru pudru

4 świeże figi


Wymieszać ze sobą suche składniki. Masło w temperaturze pokojowej ubić na krem z cukrem i dżemem. Kiedy masa będzie już puszysta i jasna dodawać po jednym jajku. Wsypać suche składniki i połączyć za pomocą szpatułki. Masę wylać do formy natłuszczonej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia (moja miała średnicę 20 cm). Piec 55 minut w 170 stopniach. Wyjąć z piekarnika i odstawić na minimum 5 minut. Następnie wyjąć z formy i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. 

Na patelni umieścić wodę i cukier. Doprowadzić do rozpuszczenia się cukru na małym ogniu, po czym doprowadzić do zagotowania i gotować bez mieszania przez około 10 minut- do uzyskania złocistego karmelu. Dodać orzechy i dokładnie obtoczyć je w masie. Wylać całość na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do wystygnięcia. Połamać na kawałki.

Składniki na krem zmiksować (można to zrobić na samym początku i włożyć masę do lodówki).

Ciasto należy przekroić na 3 części i przełożyć je kremem. Na wierzchu udekorować dodatkowo figami i praliną.  







PECANS AND FIGS CAKE WITH MASCARPONE FROSTING

DOUGHT 

150 g ground pecans 
110 g cake flour
1/4 teaspoon baking powder
250 g butter (I advice to reduce to 200 g)
160 g fine sugar
110 g fig jam 
3 eggs

PRALINE

110 g fine sugar
125 ml water 
60 g pecans

FROSTING

300 ml heavy cream
250 g mascarpone cheese
2 tablespoon maple syrup
80 g powdered sugar

4 fresh figs


Mix all the dry ingredients. Beat the room temperature butter, sugar and jam for a cream. Add egg one after another when the mixture is pale and cream. Add dry ingredients and stir with a spatula. Pour out the dough onto greased and filled with baking paper. Bake 55 minutes in 170 C. After that let to cool for at least 5 minutes in a pan and then place on tarys to cool completely. 

Place water and sugar on a saucepan and heat it over medium heat. Then leave without touching for 10 minutes- once it's the color of gold. Add pecans and mix frequently. Place on a baking paper and leave to cool. Then break into pieces.

The ingredients for frosting mix all together until nice and creamy.

Cut the cake into 3 pieces and fill with frosting. Put a little bit of a frosting also on the top and decorate with praline and fresh, cut figs






The Australian Women's weekly ,,Indulgent cakes''


1 komentarz: