CUISINE :: Mazurek bakaliowy

środa, 4 kwietnia 2018




MAZUREK BAKALIOWY

SPÓD

100 g mąki  
150 g mąki migdałowej
50 g mąki z orzechów włoskich 
200 g masła  
100 g cukru pudru  
jajko 
szczypta soli 

100 g rodzynek 
50 g suszonych daktyli
50 g suszonych fig
100 g posiekanych orzechów włoskich  
100 g migdałów siekanych 
200 ml rumu


CONFITURE AU LAIT

750 ml mleka  
375g cukru  
szczypta soli  
łyżeczka pasty z wanilii  

konfitura pomarańczowa/figowa



Bakalie zamoczyć na noc w rumie. 
Masło utrzeć z cukrem i ekstraktem waniliowym na krem. Dodać jajko i połączyć. Dodać mąkę. Na koniec dodać 2/3 bakalii i połączyć. Uformować z ciasta kulę i włożyć na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyłożyć ciastem spód formy (można zostawić 1/4 ciasta do ozdobienia brzegów), na wierzchu rozsypać pozostałe bakalie i piec przez ok. 20 min w 180 C.

Wszystkie składniki na kajmak włożyć do garnuszka z szerokim dnem, doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień. Cierpliwie gotować masę przez 2-4 godziny, mieszając bardzo rzadko. Gdy masa będzie gotowa dodać bakalie.

Na spodzie rozprowadzić konfiturę, a na niej domowy kajmak. 







"MAZUREK" WITH DRY FRUITS

CRUST 

100 g flour
150 g almond flour
50 g nuts flour
200 g butter
100 g powdered sugar  
1 egg
pince of salt

100 g raisins
50 g dry dates 
50 g dry figs
100 g cruched nuts 
100 g cruched almonds
200 ml rum


CONFITURE AU LAIT

750 ml milk
375g sugar  
pince of salt
1 teaspoon of vanilla pasta

orange/fig confiture



Soak raisins, dates, figs, nuts and almonds in rum over the night.
Beat butter with sugar and vanilla extract. Add an egg and cooperate. Add flour. At the end, add 2/3 of rum mix and cooperate. Form a bowl of the sough and leave in the fridge for 2 hours. After that, roll it out in the tart form (you can leave 1/4 of the dough for decorating the edge). Spread the rest of rum mix over the top. Bake for 20 minutes in 180 C.

The ingredients for confiture au lait heat all together in a pan for 2-4 hours. Mix as little as possible. 

Spread orange confiture on the crust and then- spread over it confiture au lait t. Decorate as you wish.



 Jest to mój autorski przepis- w razie publikacji go w innych miejscach będę wdzięczna za odesłanie do źródła (zgodnie z przepisem prawnym o poszanowaniu praw autorski).

This is my personal recipe- if you want to publish it in any other place, you are obliged to direct to the source (in accordance with the copyright law).


No Comments

Prześlij komentarz