CUISINE :: Τσουρέκι

sobota, 7 kwietnia 2018





Τσουρέκι to tradycyjne wielkanocne, greckie ciasto typu brioche. Z dodatkiem mahlebu, mastiki, pomarańczy. Udekorowane jajkiem barwionym (w oryginale) na czerwono. 

Τσουρέκι is a traditional easter, greek brioche. With mahleb, masticha and orange flavours. Decorated with an egg (orginally) painted into red. 






TSOUREKI

200 g mąki 
50 g mąki migdałowej
1 jajko 
50ml mleka 
30 ml wody
50g masła  
65 g cukru 
4 g suszonych drożdży
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka mahlebu 
1 łyżeczka mastiku 
1/2 łyżeczki anyżu
skórka starta z 1/2 pomarańczy 

rozbebłane jajko
3 małe pofarbowane jajka
płatki migdałów


W rondelku podgrzać mleko, wodę, cukier, przyprawy, skórkę pomarańczy i połowę masła (25g). Odstawić, lekko ostudzić i dodać drożdże. Mąkę przesiać i połączyć z mąką migdałową. Połowę sypkich składników połączyć z mleczną miksturą (końcówki haki, 2 minuty). Dodać jajko i połączyć.  Następnie dodawać resztę mąki partiami. Tak przyrządzone ciasto odstawić na 3 godziny do wyrastania w ciepłym miejscu. 
Po tym czasie w rondelku rozpuścić resztę masła. Ciasto wyjąć i odpowietrzyć naciskając punktowo palcami. Miksując, dodawać powoli rozpuszczone masło. Odstawić ciasto do kolejnego wyrastania (ok godzina). Następnie upleść z ciasta warkocz i uformować wieniec. Udekorować ugotowanymi (i pofarbowanymi) jajkami. Odstawić do wyrastania na pół godziny. Wierzch posmarować rozbebłanym jajkiem i obsypać płatkami. Piec 25-30 minut w 150 stopniach C.






TSOUREKI

200 g flour
50 g almond flour
1 egg
50ml milk
30 ml water
50g butter
65 g sugar
4 g dry yeast
1 teaspoon vanilla extract
1 teaspoon mahlebu 
1 teaspoon mastich
1 teaspoon  anis
peel of 1/2 orange

whised egg
3 small red colored eggs
almond flakes

Warm up  milk, water, sugar and half the amount of butter (25g), orange peel and spices over medium heat by whisking constantly. Put away to cool. Add yeast. Pour the mixture into the mixer's bowl, along with half the amount of flour. Beat over medium speed for 2 minutes. Add an egg and cooperate. Add the rest of flours in parts. Leave the dough for 3 hours in warm place to grow.
After that time, melt the rest of the butter. Take the dough and squeeze it down with your hand to remove the air. By mixing, add melted butter in parts. Leave for another hour to grow. 
Squeeze the dough to remove the air and cut it in 3/4 pieces. Depending on how many pieces you want your braid to be made of. Make a braid and then a wreath. Decorate with colored eggs. Leave for about half an hour to grow. After that time, blush the dough with whised egg and decorate with almond flakes. Bake for about 25-30 minutes in 150 C degrees.




Based on:
www.realgreekrecipes.com



No Comments

Prześlij komentarz