CUISINE :: Rosemary cake with pears and white chocolate

wtorek, 17 maja 2016





CIASTO ROZMARYNOWE Z GRUSZKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

CIASTO

250 g masła
250 g cukru
4 jajka
50 ml mleka
2 gałązki świeżego rozmarynu
250 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
2 gruszki

KRUSZONKA

100 g mąki
30 g masła
30 g cukru

POLEWA 

50 g białej czekolady
łyżka jogurtu naturalnego


Zmiksować masło z cukrem na krem. Dodać jajka, mleko i rozmaryn- połączyć. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przełożyć masę do natłuszczonej formy.
Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Rozsypać na cieście.
Zmiksować składniki na kruszonkę i rozsypać ją na gruszki. 
Piec ciasto w temperaturze 200 stopni przez 45-60 minut.

Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i dodać jogurt naturalny. Udekorować polewą upieczone ciasto.







ROSEMARY CAKE WITH PEARS AND WHITE CHOCOLATE

CAKE

250 g butter
250 g sugar
4 eggs
50 ml milk
2 spring of rosemary
250 g flour
1 tsp baking powder
2 pears

CRUMBLE

100 g flour
50 g butter
50 g sugar

GLAZE

50 g white chocolate
1 tel natural yogurt

Beat butter and sugar until pale and puffy. Add eggs, milk and rosemary- mix. Add flour mingled with baking powder and stir. Put the dough into greased baking pan. 
Peal and cut pears. Spread them over the dough.
Mix all together the crumble ingredients. Spread it over pears.
Bake the cake for 45-60 minutes in 200 C degrees.

Melt chocolate with yogurt and spread over the baked cake.





 Jest to mój autorski przepis- w razie publikacji go w innych miejscach będę wdzięczna za odesłanie do źródła (zgodnie z przepisem prawnym o poszanowaniu praw autorski).

This is my personal recipe- if you want to publish it in any other place, you are obliged to direct to the source (in accordance with the copyright law).


No Comments

Prześlij komentarz