CUISINE :: White chocolate & cranberry muffins with nut crumble

piątek, 15 kwietnia 2016





MUFFINKI Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ, ŻURAWINĄ I ORZECHOWĄ KRYSZONKĄ

KRUSZONKA

50 g mąki
50 g masła
50 g cukru
50 zmielonych orzechów włoskich
50 g posiekanych orzechów włoskich

MUFFINKI

200 g masła
200 g białej czekolady
4 jajka
szklanka mleka
500 g cukru
600 g mąki
200 g suszonych żurawin
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka soli

Zmiksować składniki na kruszonkę. 
Rozpuścić masło ze 100 gramami białej czekolady. Odstawić do ostudzenia. Dodać mleko i jajka- połączyć. W oddzielnym naczyniu wymieszać ze sobą suche składniki (cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sól), żurawinę i pozostałą część czekolady posiekaną w kostkę. Połączyć suche składniki z mokrymi. Wypełnić ciastem papilotki (w moim przypadku do pełna), obsypać kruszonką i piec ok 20-25 minut (w moim przypadku 45-50 minut) w 180 stopniach.






 WHITE CHOCOLATE & CRANBERRY MUFFINS WITH NUT CRUMBLE 

CRUMBLE

50 g flour
50 g butter
50 g sugar
50 grounded on flour nuts 
50 g chopped nuts

MUFFINS

200 g butter
200 g white chocolate
4 eggs
glass of milk
500 g sugar
600 g flour
200 g dried cranberries
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon salt

Mix all the ingredients for crublem together.
Melt butter with 100 g of white chocolate and leave to cool. Add milk, and eggs- stir. In another bowl mix all the dry ingredients (sugar, flour, baking powder, salt), dried cranberries and 100 g of chopped white chocolate. Mix dry ingredients with wet ones and put them into  baking cups (mine were filled until full). Bake for 20-25 minutes (mine 45-50 minutes) in 180 C degrees.






 Jest to mój autorski przepis- w razie publikacji go w innych miejscach będę wdzięczna za odesłanie do źródła (zgodnie z przepisem prawnym o poszanowaniu praw autorski).

This is my personal recipe- if you want to publish it in any other place, you are obliged to direct to the source (in accordance with the copyright law).


No Comments

Prześlij komentarz