ANGEL CAKE
195 g mąki tortowej
300 + 150 g cukru
łyżeczka soli
560 g białek
3 łyżeczki soku z cytryny
2/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
500 ml śmietany kremówki
200 g cukru pudru
500 ml śmietany kremówki
200 g cukru pudru
maliny
Wymieszać ze sobą przesianą mąkę, 150 g cukru i sól. W oddzielnym naczyniu ubijać białka na średnich obrotach. Kiedy zaczną się puszyć, dodać sok z cytryny. Zwiększyć obroty miksera. Do dość już sztywnych białek dodawać cukier (300 g) w 4 porcjach. Dodać ekstrakt waniliowy. Dopiero w tym momencie przestać miksować, dodać suche składniki i wymieszać dokładnie przy pomocy szpatułki.
Przełożyć ciasto do specjalnej formy z kominem (nie natłuszczać jej!). Piec 40-45 minut w 180 stopniach. Po wystygnięciu, wyjąć ciasto z formy i przekroić na pół. Ubić śmietanę na krem i, pod koniec ubijania, dodać cukier puder. Udekorować ciasto malinami i kremem.
Recipe by David Lebovitz
bardzo ciekawe to ciasto, zapowiada się smacznie:)
OdpowiedzUsuńmam taką uwagę "techniczną" - trudno odczytać Twoje posty, może warto byłoby zmienić czcionkę?