CUISINE :: Angel cake

niedziela, 10 kwietnia 2016








ANGEL CAKE

195 g mąki tortowej
300 + 150 g cukru
łyżeczka soli
560 g białek
3 łyżeczki soku z cytryny
2/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego

500 ml śmietany kremówki
200 g cukru pudru

maliny

Wymieszać ze sobą przesianą mąkę, 150 g cukru i sól. W oddzielnym naczyniu ubijać białka na średnich obrotach. Kiedy zaczną się puszyć, dodać sok z cytryny. Zwiększyć obroty miksera. Do dość już sztywnych białek dodawać cukier (300 g) w 4 porcjach. Dodać ekstrakt waniliowy. Dopiero w tym momencie przestać miksować, dodać suche składniki i wymieszać dokładnie przy pomocy szpatułki. 
Przełożyć ciasto do specjalnej formy z kominem (nie natłuszczać jej!). Piec 40-45 minut w 180 stopniach. Po wystygnięciu, wyjąć ciasto z formy i przekroić na pół. Ubić śmietanę na krem i, pod koniec ubijania, dodać cukier puder. Udekorować ciasto malinami i kremem.








Recipe by David Lebovitz


1 komentarz:

  1. bardzo ciekawe to ciasto, zapowiada się smacznie:)
    mam taką uwagę "techniczną" - trudno odczytać Twoje posty, może warto byłoby zmienić czcionkę?

    OdpowiedzUsuń