CUISINE :: Staropolska babka muślinowa

sobota, 26 marca 2016





Nie ma co ukrywać, że moja babka spędziła w piekarniku zbyt dużo czasu… Polecam więc skrupulatnie obserwować proces wypiekania i raczej go skrócić. Proporcje poniżej teoretycznie odpowiadać powinny jednej porcji, ale w moim przypadku z powodzeniem wypełniły dwie formy.
Ciasto nie jest pracochłonne, ani trudne. Nie wiadomo tylko cóż zrobić z pozostałymi białkami.

Umyślnie publikuję ten post dziś, nie jutro- chciałabym złożyć wszystkim czytelnikom najserdeczniejsze życzenia. 
Mam nadzieję, że czytając ten post zbieracie się już od urządzeń elektrycznych i jakichkolwiek obowiązków, by nacieszyć się bliskimi, tą chwilą wolnego czasu i wspaniałym jedzeniem. 
Wesołych Świąt!


It couldn't be hold back- my easter cake had too much time in the oven… I recommend carefully watch the time while baking and rather make it shorter. The amount of ingredients is predicted for one cake but I, successfully, 
 baked two of it.
This easter treat isn't laborious or difficult. But you don't really know what to do with the left whites…

I publish this recipe today instead of tomorrow because of the reason- I would like to wish you Happy Holidays.
I hope that, when you read this post, you give up on the electrical goods to have a wonderful time with loved ones, to be glad about this time off and about delicious food.
Happy Holidays!






STAROPOLSKA BABKA MUŚLINOWA

24 żółtka
300 g cukru
60 g drożdży
125 ml mleka
łyżka mąki
łyżeczka cukru
łyżka cukru z wanilią
250 g mąki pszennej
100 g roztopionego masła

Drożdże zalać ciepłym mlekiem i zasypać łyżką mąki i łyżeczką cukru. Żółtka ubić z cukrem na parze aż zbieleją i zgęstnieją. Zdjąć z ognia, dodać do masy wanilię, mąkę i miksturę drożdżową- ubijać 30 minut. Dodać letnie masło i ubijać przez kolejne 30 minut. Odstawić do wyrastania (na około godzinę). Przelać ciasto do dobrze natłuszczonej formy i ponownie odstawić do wyrastania (znów na około godzinę). Piec w "dobrze nagrzanym piecu" (u mnie 180 stopni) około 60-70 minut.






OLD-POLISH MUSLIN EASTER CAKE

24 egg yolks
300 g sugar
60 g yeast
125 ml milk
1 tablespoon flour
1 teaspoon sugar
1 tablespoon sugar with vanilla
250 g flour
100 g melted butter

Overflow yeast with warm milk and spread 1 tablespoon of flour and 1 teaspoon of sugar on it. Beat yeast with sugar steamed until pale and puffy. Take it from the heat, add vanilla, flour and the yeast mixture and beat it for 30 minutes. Add butter and beat for another 30 minutes. Leave it to rise for about 30 minutes. Pour the dough into well greased form and leave to rise for another 30 minutes. Bake in ,,well heated oven" (mine- to 180 C) for about 60-70 minutes.





Maria Lemnis i Henryk Vitry W staropolskiej kuchni i przy polskim stole


No Comments

Prześlij komentarz