MAZUREK POMARAŃCZOWO-MIGDAŁOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
150 g masła
100 g drobnego cukru
jajko
100 g mielonych migdałów
150 g mąki
łyżeczka ekstraktu z wanilii
100 g białej czekolady
5 łyżek mleka
2 pomarańcze
300 g cukru
Masło utrzeć z cukrem i ekstraktem waniliowym na krem. Dodać jajko i zmielone migdały- połączyć. Dodać mąkę. Uformować z ciasta kulę i włożyć na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyłożyć ciastem spód formy (można zostawić 1/4 ciasta do ozdobienia brzegów), nakłuć widelcem i piec przez ok. 20 min w 180 C.
Białą czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej. Rozsmarować ją równomiernie na spód ciasta.
Pomarańcze sparzyć, wyszorować i pokroić w plastry. Umieścić w garnuszku, zasypać cukrem i zagotować. Zblendować je na dość gładką masę i gotować do momentu, aż zgęstnieje. Rozprowadzić je równomiernie na warstwie białej czekolady. Udekorować według uznania.
ORANGE-ALMOND "MAZUREK" WITH WHITE CHOCOLATE
150 g butter
100 g caster sugar
egg
100 g grouned almonds
150 g flour
1 tablespoon vanilla extract
100 g white chocolate
5 tablespoon milk
5 tablespoon milk
2 oranges
300 g sugar
Beat butter with sugar and vanilla extract until cream and pale. Add an egg, grouned almonds and mix. Add flour. Make w ball from a dough and place it for abour 2 hours in the fridge. After that, roll it out in the tart form (you can leave 1/4 of the dough for decorating the edge). Bake for 20 minutes in 180 C.
Melt white chocolate with milk and spread it on the baked pie crust.
Blanch and scrub the oranges out. Cut them into slices and place in the pan with sugar. Heat until boiling. Then blend it and keep on heating. It should be quite smoothe and thick. Then spread it on crust with chocolate. Decorate as you wish.
Jest to mój autorski przepis- w razie publikacji go w innych miejscach będę wdzięczna za odesłanie do źródła (zgodnie z przepisem prawnym o poszanowaniu praw autorski).
This is my personal recipe- if you want to publish it in any other place, you are obliged to direct to the source (in accordance with the copyright law).
No Comments
Prześlij komentarz