CUISINE :: Hot Cross Buns

piątek, 25 marca 2016





Te bułeczki swój rodowód zawdzięczają Wielkiej Brytanii i tradycyjnie pieczone są w Wielki Piątek. Krzyżyk symbolizuje ukrzyżowanie Jezusa, dodawane do ciasta przyprawy- oleje, którymi namaszczono jego ciało po śmierci. Jedna pozostawiona w domu na cały rok bułeczka ma chronić dom przed pożarem. 
Samo ciasto nie ma dodatku cukru, ale kandyzowana pomarańcza i rodzynki z powodzeniem dodają im słodyczy.

These buns comes from Great Britain and are traditionally baked on Great Friday. The cross symbolize crucifixion of Jesus and added spices- oil which He was anointed. One of them- left for all the next year- should protect a house from fire.
The dough has no sugar but the addition of candied orange peel and raisins make the buns a little bit sweet.






HOT CROSS BUNS

150 ml mleka
50 g masła
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
goździk
2 ziarenka kardamonu
jajko
400 g mąki chlebowej
7 g suchych drożdży
100 g rodzynek
łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej 
1/4 łyżeczki imbiru

jajko

3 łyżki mąki
1/2 łyżki cukru pudru
2 łyżki wody

łyżka cukru pudru
łyżka wody


Gotować mleko, masło, skórkę pomarańczy z goździkiem i ziarnami kardamonu do rozpuszczenia się masła. Odcedzić przyprawy i dodać jajko. Wymieszać ze sobą mąkę, drożdże, rodzynki i sypkie przyprawy. Dodać masę mleczną i połączyć. Odłożyć ciasto na noc do lodówki pod przykryciem z folii aluminiowej. Następnego dnia rozgrzać ciasto do temperatury pokojowej, podzielić na 9 równych bułeczek i ułożyć je na papierze do pieczenia (nie pozostawiając odstępów). Odstawić do wyrastania na około 45 minut. Posmarować bułki rozbełtanym jajkiem, wykroić na każdej krzyżyk. 
Wymieszać ze sobą białą mąkę, cukier puder i wodę- formować paski i dekorować nimi bułki we wgłębieniach. Piec 15-20 minut w 220 C. Jeszcze ciepłe polukrować mieszaniną cukru pudru i wody.










Nigella


No Comments

Prześlij komentarz