CUISINE :: Hamantasze

czwartek, 24 marca 2016





Te urocze trójkątne ciasteczka to hamantasze i przypominać mają uszy Hamana. Tradycyjnie jedzone są w żydowskie święto Purim, które w tym roku przypada na 23-24 marca. Skąd pomysł na wypróbowanie tego wypieku? Odkąd mieszkam w Krakowie, jestem zapamiętałą wielbicielką bistra Charlotte. Ostatnio na którymś z portali społecznościowym zobaczyłam, że w punkcie Menora można będzie nabyć takie maleństwa przez kilka dni i zainteresowałam się cóż się za nimi kryje. Było warto!

These cute triangles are called hamantasze and they should look like the Haman's ears. Traditionally, they're eaten by jewish holiday- Purim (this year it's exactly 23-24 march). Why I've thought about baking them? Since I live in Cracow, I'm devoted admirer of Charlotte bistro. I've seen a picture of these little cookies on one of their social networks with the postsript that they are available in Menora spot. I've read a little bit about them and I've decided to make them. They were worth it!







HAMANTASZE

115 g masła
220 g drobnego cukru
2 łyżki mleka
jajko
łyżka cukru z prawdziwą wanilią
szczypta soli
350 g mąki 

200 g maku
240 ml mleka
160 g rodzynek
6 łyżki cukru
4 łyżki miodu


Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. W miseczce wymieszać jajko, mleko i sól. Do masy maślanej dodawać na przemian masę jajaeczną i mąkę. Uformować z ciasta kulę i odłożyć na około godzinę do lodówki.
Wszystkie składniki na masę makową włożyć do garnuszka i gotować do zgęstnienia masy.
Z ciasta kruchego wykrawać krążki i rozprowadzać na nich nadzienie. Składać brzegi ciasteczek tak, jak widać na zdjęciach. Piec 15-20 minut w 180 stopniach.







HAMATASZE

115 g butter
220 g caster sugar
2 tablespoon milk
1 tablespoon sugar with vanilla
pinch of salt
350 g flour

200 g poppy seeds
240 ml milk
160 g raisins
6 tablespoon sugar
4 tablespoon honey


Mix butter with sugar and vanilla sugar. In the bowl mix an egg, milk and salt. Add an egg mixture and flour to the butter mixture in turns. Put the dough to the fridge for about 1 hour. 
All the indredients for the filling put in the pan and heat until thick.
Cut the disc from the dough, put the filling on them and fold them as they are on the pictures. Bake for 15-20 minutes in 180 C degrees.






Marlena Spieler Kuchnia żydowska


No Comments

Prześlij komentarz