CUISINE :: Spiced apple custard tarts

niedziela, 10 stycznia 2016






I oto przepis na obiecane tartaletki. Przepis na nie wygląda na rozległy, ale w gruncie rzeczy nie jest on ani praco- ani czasochłonny. Nie jest też trudny. Zamiast bawić się w małe rozmiary można też po prostu upiec tartę o średnicy dwudziestu kilku centymetrów.

And here we go with recipe I've promised to you. It looks like a complex process but, in fact, it's neither time-consuming nor labor-intensive. It is also not difficult. Instead of playing with small sizes you can also make one, twenty-something centimeters tart.







SPICED APPLE CUSTARD TARTS

SPÓD

225 g mąki
100 g cukru pudru
szczypta soli
150 g masła
2 żółtka
jajko
+
25 ml śmietany kremówki
żółtko

NADZIENIE JABŁKOWE 

25 g masła
100 g  brązowego cukru
2 jabłka
gwiazda anyżu
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

CUSTARD 

30 g drobnego cukru
2 łyżki mąki kukurydzianej
3 żółtka
260 g śmietany kremówki
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

OWSIANA KRUSZONKA

30 g masła
30 g płatków owsianych
110 g mąki
110 g brązowego cukru
szczypta soli

bratki i chabry do dekoracji


Wymieszać ze sobą suche składniki. Dodać masło i wyrobić dłońmi. Ubić żółtka z jajkiem i zmiksować z masą. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na przynajmniej godzinę. Rozwałkować na grubość 3 mm i wycinać krążki i wypełniać nimi spodki formy do muffinek. Wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć kuleczkami ceramicznymi. Włożyć do zamrażalki na 30 minut. Piec przez 10-15 minut w 180 stopniach. Posmarować miksturą z śmietanki i żółtka i podpiec przez około 2 minuty.

Podgrzać w garnuszku masło z brązowym cukrem. Zagotować i dodać przyprawy. Następnie dodać obrane i pokrojone w ósemki jabłka. Prażyć przez około 5 minut (do momentu, kiedy jabłka będą już miękkie, ale nie rozpadające się).

Ubijać żółtka z mąką kukurydzianą i cukrem w kąpieli wodnej. Podgrzać śmietanę z wanilią do zagotowania. Połączyć obie masy i kontynuować podgrzewanie w kąpieli wodnej przez 7-8 minut, cały czas mieszając.

Wymieszać składniki na kruszonkę. Rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiec w 180 stopniach przez 10-15 minut

Na spodzie tartaletek umieszczać jabłka, a na nie- krem. Posypać kruszonką i udekorować bratkami.







SPICED APPLE CUSTARD TARTS

CRUST

250 g plain flour
100 g icing sugar
pinch of salt
150 g butter
2 egg yolks 
1 egg
+
25 ml double cream
egg yolk

SPICED APPLES

25 g butter
100 g dark brown sugar
2 apples
1 star anise
1/4 teaspoon ground cinnamon
1/4 teaspoon grated nutmeg

CUSTARD

30 g caster sugar
2 tablespoon cornflour
3 egg yolks 
260 ml double cream
1/2 teaspoon vanilla extract

OATY CRUMBLE

30 g butter
30 g oats
30 g plain flour
30 g dark brown sugar
pinch of salt

cornflowers and pansies to decorate


Stir the flour, icing sugar and salt. Add butter and work into the flour. Whisk together the egg and yolks and ass them to the mix. Wrap in clingfilm and refrigerate for a minimum of an hour. Roll out the pastry to about 3 mm and cut rounds to fit your cupcake tray. Refrigerate for 30 minutes. Then line and weight down with baking beans. Bake for 10-15 minutes in 180 celsius degrees.

Place the butter and sugar in a pan over a medium heat. Bring to the boil, add th peeled, cored and sliced apples and spices. Simmer for around 5 minutes. Leave to cool.

Whisk sugar, cornflour and egg yolks in a heatproof bowl until light and fluffy. Heat the cream with vanilla in a pan until simmer. Pour it over egg yolks and whisk. Place the bowl over a pan of simmering water and heat on medium heat stirring for 7-8 minutes.

Mix all the ingredients for crumble and spread on a lined tray. Bake for 10-15 minutes in 180 celsius degrees.

Put apples into each pastry case and fill with the custard, then the crumble, and decorate with flowers.







Lily Vanilli's ,,Swwt tooth''


1 komentarz: