CUISINE :: Springerle

niedziela, 27 grudnia 2015





Springerle są szczególnie popularne w Bawarii. Pierwsze wzmianki o nich pochodzą z przełomu XII i XIII wieku. Największym powodzeniem cieszą się w czasie adwentu. Smakują specyficznie, ciekawie…

Springerle are the most popular in Bavaria. The first mention about them comes from the turn of XII and XIII century. They are the eaten most frequently through advent time. They taste specific, interestingly…






SPRINGERLE

5 jajek
500 g cukru pudru
500 g mąki 
2 łyżki ziarek anyżu/ 1 łyżeczka ekstraktu anyżowego

Zmielić ziarenka. Jajka miksować przez 10-15 minut na białą, puszystą masę. Dodać cukier puder i miksować przez kolejne 10-15 minut. Dodać mąkę i anyż- zamieszać szpatułką. Uformować z ciasta kulę i umieścić w lodówce na przynajmniej 2 godziny. 
Rozwałkować ciasto na grubość ok. 10 mm i wyciskać wzory. Powycinane ciasteczka ułożyć na natłuszczonym papierze do pieczenia i odstawić do wysuszenia na 4-24 godziny (wierzch powinien być suchy, spód wilgotny). Piec w 135 stopniach przez 20-25 minut. 






SPRINGERLE

5 eggs 
500 g powdered sugar
500 g flour
1 tablespoon aniseeds/ 1 teaspoon anise extract

Ground aniseeds. Mix eggs for 10-15 minutes until pale and fluffy. Add powdered sugar and mix for another 10-15 minutes. Add flour and aniseeds/anise extract- bind with spatula. Make a ball from a dough and place it into fridge for at least 2 hours.
Roll out pastry into 10 mm and cut the cookies. Place them on greased baking paper and leace to dry for 4-24 minutes (the top should be dry and the underside wet). Bake for 20-25 minutes in 135 C degrees.







No Comments

Prześlij komentarz