Dzień dobry, moi drodzy. Przede wszystkim chcę życzyć Wam wspaniałych i ciepłych Świąt Bożego Narodzenia. Niech ten czas będzie dla Was magiczny.
Linzer cookies to miniaturki słynnego austriackiego deseru- Linzer torte (tarty przekładanej nadzieniem malinowej, jednej z najstarszych znanych światu). Nie są pieczone tylko w okresie Świąt, ale to chyba właśnie teraz cieszą się największą popularnością.
Hello. First of all I want to wish you a very merry Christmas. I hope these days are going to be just magic for you.
Linzer cookies are the mini version of famous Austrian dessert- Linzer torte (it's a tart with raspberry filling; one of the oldest in the world). They're not baked only through this time but I think around Christmas they're are the most popular.
LINZER COOKIES
250 g mąki
50 g zmielonych migdałów
szczypta soli
1/4 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
240 g miękkiego masła
110 g cukru pudru
jajko
słoiczek dżemu malinowego
Zmiksować masło z cukrem pudrem, wanilią, kardamonem i solą na krem. Dodać jajko- zmiksować. Dodać w partiach mąkę zmieszaną z migdałami. Uformować z ciasta kulę i odłożyć do lodówki na 1,5 godziny. Rozwałkować na grubość 10 mm i wykrawać ciasteczka (tyle samo z dziurkami, co pełnych krążków). Piec 8-10 minut w 180 stopniach. Ostudzić. Wypełniać dżemem i oprószyć cukrem pudrem.
LINZER COOKIES
250 g flour
50 g grouned almonds
pinch of salt
1/4 teaspoon cardamom
1 teaspoon vanilla extract
240 g butter
110 g powdered sugar
egg
jar od rasperry jam
Mix butter with sugar, vanilla, cardamom and salt. Add an egg. Add (in parts) flour mixed with almond . Form a ball with a dough and place it in the fridge for 1,5 hour. After that time roll it out into 10 mm and cut cookies (the same amound off roundels and the same of covers). Bake 8-10 minutes in 180 C degrees. Fill cookies with raspberry jam and decorate them with powdered sugar.
Przepis Czekoladą utkane
No Comments
Prześlij komentarz