CUISINE :: Lebkuchen

niedziela, 20 grudnia 2015





Tradycja tego wypieku sięga średniowiecza. Zaczyna się ona u mnichów w Frankonii.  Można je jeść od razu. Nie potrzebują leżakowania, choć dobrze je znoszą i przechowywane w puszce mogą być konsumowane nawet do 3 tygodniu.

Tradition of this cookies comes from Middle Ages. They were baked in Franconia, for monks. They don't need to ripen but they can last long (about 3 weeks) lying in a box.







LEBKUCHEN

90 ml miodu
60 g cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżeczki gałki muszkatowej 
40 g masła
250 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
jajko

60 g zmielonych orzechów laskowych
60 g cukru pudru
30 g kandyzowanych owoców (u mnie skórka pomarańczowa)
jajko

20 g blanszowanych migdałów
białko


Zmiksować składniki na nadzienie
Zagotować miód z cukrem i przyprawami. Gotować przez 5-7 minut. Dodać masło i odstawić z ognia. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i jajko- wymieszać. Podzielić ciasto na około 24 małe kuleczki. Każdą z nich rozwałkować na krążek i umieszczać w nim nadzienie. Następnie zlepiać krańce i wywracać ,,do góry nogami''. Gotowe pierniczki smarować białkiem i dekorować migdałami. Piec 20 minut w 180 stopniach.







LEBKUCHEN

90 ml honey
60 g sugar
1/2 teaspoon cinnamon
1/2 teaspoon grouned cloves
1/2 teaspoon nutmeg
40 g butter
250 g flour
1/2 teaspoon baking powder
egg

60 g ground hazelnuts
60 g powdered sugar
30 g candied fruits (or orange peel)
egg

20 g blanched almonds
white


Mix the ingredients for the filling all together.
Heat honey, sugar and spices. Add butter and put aside. Add flour, baking powder and egg- mix all together. Divide a dough to about 24 pices and roll out each one into roundel. Then place a little bit of the filling in the center of each. Catch the ends and glue them with each other. Hide the ,,ugly'' part underneath.  Spread the white and place blanched almond on the top (,,prety" part). Bake for 20 minutes in 180 C degrees.







Monika Meehan und Maria von Baich Die alte Wiener Kuche


No Comments

Prześlij komentarz