CUISINE :: Brownie cookies with orange peel

niedziela, 13 grudnia 2015





Jako, że już na dobre pochłania mnie przedświąteczna aura, wypiek podany już na Bożonarodzeniowych talerzykach.
Ciasteczka są chrupkie na zewnątrz, ciągnące się w środku. Z nutką pomarańczy. Sprawdzą się nie tylko w zimowe wieczory z kubkiem gorącego mleka, ale chyba właśnie w ten sposób smakują najlepiej...

Since the atmosphere of christmas is already all around me, I've decided to bake something quite christmasy... These cookies have crunchy crust and amazingly melty inside. Aditionally they have orange accent. For me- perfect not only during long, winter evenings with a cup of hot milk but all over the year as well. 






BROWNIE COOKIES WITH ORANGE PEEL

200 g czekolady mlecznej
40 g masła
2 jajka
150 g cukru pudru
łyżeczka ekstraktu z wanilii
35 g mąki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
75 g posiekanej ciemnej czekolady
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej


Rozpuścić mleczną czekoladę z masłem w małym garnuszku i odstawić do lekkiego przestudzenia. Jajka, cukier puder i ekstrakt z wanilii miksować przez 15 minut (masa powinna stać się blada i puszysta). Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, skórkę pomarańczową, posiekaną czekoladę i tę wcześniej rozpuszczoną i delikatnie połączyć składniki za pomocą szpatułki. Odstawić na 10 minut. Za pomocą łyżki tworzyć ,,kleksy'' na papierze do pieczenia (zostawiać pomiędzy nimi 4-ro centymetrowe odstępy). Piec przez 8-10 minut w 180 stopniach. Studzić na kratce. 





BROWNIE COOKIES WITH ORANGE PEEL


200 g chocolate
40 g butter
2 eggs
150 g powdered sugar
1 teaspoon vanilla extract
35 g flour
1/4 teaspoon baking powder
75 g choped dark chocolate
100 g candied orange peel


Melt butter with 200 g chocolate in a small pan and set aside. Mix eggs, powdered sugar, vanilla extract for about 15 minutes (the mixture should be pale and creamy). Add flour, baking powder, orange peel, dark chocolate and the one melted before- stir frequently and allow to stand for 10 minutes. Put a non-stick baking paper on your tray and, using a tablespoon, make inkspots with the mixture. Bake 8-10 minutes in 180 celsius degrees. Allow to cool completely on trays.







Donna Hay webside
(przepis zmodyfikowany)

No Comments

Prześlij komentarz