Okropnie szybko ucieka mi czas w tym roku. Nie spodziewałam się, że te Święta będą się zbliżać tak szybko. Że grudzień tak szybko nadejdzie. Na ogół nie znoszę tego uczucia czasu uciekającego przez palce, ale jeśli o tę sprawę chodzi… ogromnie się cieszę, że już za moment będę mogła cieszyć się rodzinnym domem przez tak długi czas.
Z perspektywy tylu kilometrów inaczej się spostrzega wiele rzeczy.
Życzę Wam ciepłych Mikołajek!
Time is passing insanely fast this year. I haven't expected that Chrismas will be coming so quickly. That december will appear so soon. Generally, I hate this feeling of time slipping away in front of me but in this case… well, I'm so glad that I will be able to celebrate this magical time in my family home for so long.
When you see things from such a "kilometers" distance it just looks so much more valuably.
Have a nice St. Nicholas Day!
DUŃSKI WIENIEC MIGDAŁOWY
180 ml mleka 2%
180 g cukru
115 g masła
1 łyżeczka soli
8 g suchych drożdży
(+ 60 ml ciepłej wody)
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
750-900 g mąki
(polecam zmniejszyć ilość mąki)
(polecam zmniejszyć ilość mąki)
2 duże jajka
200 g marcepanu
2 łyżki cukru
1 duże białko
1/2 laski wanilii
180 g cukru pudru
3 łyżki masła
2 łyżki mleka
1/2 laski wanilii
Podgrzać mleko, cukier, masło i sól w garnku do momentu, w którym na brzegach pojawią się bąbelki (masło nie musi się rozpuścić). Ostudzić do 45 stopni. Drożdże umieścić na 5 minut w miseczce nad inną miseczką wypełnioną ciepłą wodą. Umieścić miksturę w mikserze i dodać do niej drożdże, ekstrakt migdałowy i ok. 300 g mąki. Miksować przez 3 minuty. Dodać jajka i połączyć. Dodać resztę mąki. Zagniatać ciasto przez około 8-10 minut. Umieścić w natłuszczonej misce i odstawić do wyrastania na 1,5 godziny.
Składniki na farsz zmiksować.
Z wyrośniętego ciasta uformować prostokąt o wielkości 60 x 40 cm. Rozprowadzić na nim farsz. Zwinąć prostokąt wzdłuż długiego boku i uformować z niego wieniec. Porościnać zewnętrzne boki i odstawić do wyrastania na 45 minut. Piec 25-30 minut w 180 stopniach.
Składniki na polewę zmiksować i udekorować nią jeszcze ciepłe ciasto.
DANISH ALMOND TEA RING
180 g milk 2%
180 g sugar
115 g butter
1 teaspoon salt
8 g dry yeast
(+ 60 g warm water)
1 teaspoon almond extract
750-900 g all-purpose flour
(I advice you reducing the amount of flour)
2 large eggs
200 g almond paste
2 tablespoon sugar
1 large egg white
1/2 teaspoon vanilla
180 g confectioners sugar
2 tablespoon butter
2 tablespoon 2% milk
1/2 teaspoon vanilla
Heat milk, sugar, butter and salt in a small pan until small bubbles form on the sides of the pan. Cool to 115 F. Place it into the mixer bowl. Spread yeast into the bowl and put this bowl onto the other filled with warm water. Keep it for 5 minutes. Then mix it with milk mixture, almond extract and 300 g of flour. Add eggs and mix. Then add the rest of the flour and mix once again. Place the dough onto the surface and knead for 8-10 minutes. Place it into greased bowl and leave for 1,5 hour to rise. After that time, make a 22" x 15" rectangle of the dough. Mix the ingredients for the filling and spread it onto the dough. Next step is rolling it up with the long side. Shape it into a ring and cut the outer rdges. Leave for 45 minutes to rise. Bake for 25-30 minutes in 375 F. Mix the ingredients for icing and spread them onto still warm ring.
Pan Sinclair ,,Scandinavian classic baking"
180 g cukru pudru
3 łyżki masła
2 łyżki mleka
1/2 laski wanilii
Podgrzać mleko, cukier, masło i sól w garnku do momentu, w którym na brzegach pojawią się bąbelki (masło nie musi się rozpuścić). Ostudzić do 45 stopni. Drożdże umieścić na 5 minut w miseczce nad inną miseczką wypełnioną ciepłą wodą. Umieścić miksturę w mikserze i dodać do niej drożdże, ekstrakt migdałowy i ok. 300 g mąki. Miksować przez 3 minuty. Dodać jajka i połączyć. Dodać resztę mąki. Zagniatać ciasto przez około 8-10 minut. Umieścić w natłuszczonej misce i odstawić do wyrastania na 1,5 godziny.
Składniki na farsz zmiksować.
Z wyrośniętego ciasta uformować prostokąt o wielkości 60 x 40 cm. Rozprowadzić na nim farsz. Zwinąć prostokąt wzdłuż długiego boku i uformować z niego wieniec. Porościnać zewnętrzne boki i odstawić do wyrastania na 45 minut. Piec 25-30 minut w 180 stopniach.
Składniki na polewę zmiksować i udekorować nią jeszcze ciepłe ciasto.
DANISH ALMOND TEA RING
180 g milk 2%
180 g sugar
115 g butter
1 teaspoon salt
8 g dry yeast
(+ 60 g warm water)
1 teaspoon almond extract
750-900 g all-purpose flour
(I advice you reducing the amount of flour)
2 large eggs
200 g almond paste
2 tablespoon sugar
1 large egg white
1/2 teaspoon vanilla
180 g confectioners sugar
2 tablespoon butter
2 tablespoon 2% milk
1/2 teaspoon vanilla
Heat milk, sugar, butter and salt in a small pan until small bubbles form on the sides of the pan. Cool to 115 F. Place it into the mixer bowl. Spread yeast into the bowl and put this bowl onto the other filled with warm water. Keep it for 5 minutes. Then mix it with milk mixture, almond extract and 300 g of flour. Add eggs and mix. Then add the rest of the flour and mix once again. Place the dough onto the surface and knead for 8-10 minutes. Place it into greased bowl and leave for 1,5 hour to rise. After that time, make a 22" x 15" rectangle of the dough. Mix the ingredients for the filling and spread it onto the dough. Next step is rolling it up with the long side. Shape it into a ring and cut the outer rdges. Leave for 45 minutes to rise. Bake for 25-30 minutes in 375 F. Mix the ingredients for icing and spread them onto still warm ring.
Pan Sinclair ,,Scandinavian classic baking"
Ja też jadę w tym roku do domu na Święta, po czterech latach. Niesamowicie jestem podekscytowana! :)
OdpowiedzUsuńA wieniec wygląda cudownie :)
Dziękuję! :)
UsuńTo wspaniale, ja razem z Tobą! Na miejscu Twoich bliskich byłabym jeszcze bardziej na myśl o słodkich duńskich podarkach. Ciepłych świąt.