CUISINE :: Christmasy carrot cake

niedziela, 29 listopada 2015





To ciasto marchewkowe jest dokładnie takie jak lubię- wilgotne i z dużą ilością dodatków. Ponadto ma ten świąteczny akcent w postaci skórki pomarańczowej, orzechów, cynamonu i imbiru… W sam raz na pierwszy post z cyklu grudniowych, adwentowych, niedzielnych postów. Za tydzień coś z północy :)

This carrot cake is exactly as I love- moist and with a lot of bonus ingredients. And it has this christmasy touch reached by adding this orange peel, walnuts, cinnamon, ginger… It's perfect for our first post from december, advent sundays' series. Next week is going to appear something from North :)






BOŻO NARODZENIOWE CIASTO MARCHEWKOWE

4 jajka
400 g oleju
400 g drobnego cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
300 g mąki
100 g mielonych orzechów włoskich
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100 g posiekanych orzechów włoskich
100 g rodzynek
400 g startej marchewki
skórka starta z 2 pomarańczy

400 g serka pełnotłustego
250 g serka Philadelphia
200 g cukru pudru
skórka starta z 2 pomarańczy
łyżka miodu

Miksować przez około 5-10 minut jajka, olej i drobny cukier. W oddzielnej misce wymieszać ze sobą suche składniki (mąkę, orzechy mielone i posiekane, cynamon, imbir, sodę), a w jeszcze innej: rodzynki marchewkę i skórkę pomarańczową. Do mokrych składników dodawać stopniowo suche. Na koniec dodać mieszankę z marchewką i wymieszać szpatułką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej olejem. Piec przez około 60-80 minut w 180 stopniach. 

Na krem zmiksować oba serki, po czy dodać do niego cukier puder, skórkę i miód- połączyć. Schłodzić przez około godzinę i dekorować ciasto. 
Suszone pomarańcze można zrobić poprzez pieczenie plasterków pociętych w trójkąty wraz z ciastem.






CHRISTMASY CARROT CAKE

4 eggs
400 g oil
400 g caster sugar
1 tsp vanilla extract
300 g flour
100 g finely ground walnuts (like a flour)
1 tsp cinnamon
1 tsp ginger
1 tsp baking soda
100 g chopped walnuts
100 g raisins 
400 g ground carrots
peel of 2 oranges

400 g cream cheese
250 g philadelphia cheese 
200 g powdered sugar
peel of 2 oranges
1 tbsp honey

Mix eggs, oil, sugar and vanilla extract for 5-10 minutes. In the other bowl mix all the dry ingredients (flour, ground and chopped walnuts, cinnamon, ginger and baking soda) and in the other one: carrots, raisins and orange peel. Then add in parts dry ingredients to the egg mixture. In the end mix this with carrot mixture. Pour it into the lined and greased pan. Bake for 60-80 minutes in 180 celsius degrees. 

Mix cheeses to be creamy. Add powdered sugar, orange peel and honey and mix once again. 
The orange peel decoration you can make by baking orange patchs cut into triangles.









Jest to mój autorski przepis- w razie publikacji go w innych miejscach będę wdzięczna za odesłanie do źródła (zgodnie z przepisem prawnym o poszanowaniu praw autorski).

This is my personal recipe- if you want to publish it in any other place, you are obliged to direct to the source (in accordance with the copyright law).



No Comments

Prześlij komentarz