Kiedy jeszcze nawet pomysłodawcom reklam nie przychodzi do głowy, żeby używać w spotach motywu Świąt Bożego Narodzenia, mnie już tęskno do smaku przyprawy do piernika. Dlaczego więc nie zrobić czegoś niedorzecznego i nie upiec ciasta pie na piernikowym spodzie na samym początku października?
When even adds don't mention about christmas yet, I already miss to a gingerbread spice. So... why not to do something ridiculous and bake a pie based on a gingerbread on the very first days of october?
When even adds don't mention about christmas yet, I already miss to a gingerbread spice. So... why not to do something ridiculous and bake a pie based on a gingerbread on the very first days of october?
CHOCOLATE GINGERBREAD PIE WITH PEARS
60 g masła
150 g mąki
100 g cukru pudru
100 g miodu
jajko
łyżeczka proszku do pieczenia
1-2 łyżki przyprawy do piernika
łyżka kakao
5 gruszek
Wymieszać wszystkie składniki i zagnieść. Zawinąć w folię i zostawić w lodówce na przynajmniej 24 godziny. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość 0,5 mm i wyłożyć nim posmarowaną masłem formę. Podpiec w 180 stopniach przez 8-10 minut. Na ten spód wysypać gruszki pokrojone w ósemki (użyłam konferencji, więc zrezygnowałam z dodatku cukru- ta odmiana w połączeniu z takim ciastek daje wystarczająco słodki efekt :)) i przykryć warstwą ciasta o takiej samej grubości. Ponacinać tak jak na zdjęciach (wówczas możliwy jest odpływ powietrza). Piec przez około 15-30 minut.
CHOCOLATE GINGERBREAD PIE WITH PEARS
60 g butter
150 g flour
100 g powdered sugar
100 g honey
egg
1 teaspoon baking powder
1-2 tablespoon gingerbread spice
1 tablespoon cacao
5 pears
Mix all the ingredients for pie and knead. Wrap in a foil and leave in the fridge for at least 24 hours. After that roll out crust into 0,5 mm and put it into greased pan. Bake for 8-10 minutes in 180 celsius degrees. Next put on that pears cut in eight slices (I've used conference pear so I didn't add any extra sugar) and cover the top with a lid of a plastry. Bake all for 15-30 minutes.
Jest to mój autorski przepis- w razie publikacji go w innych miejscach będę wdzięczna za odesłanie do źródła (zgodnie z przepisem prawnym o poszanowaniu praw autorski).
This is my personal recipe- if you want to publish it in any other place, you are obliged to direct to the source (in accordance with the copyright law).
This is my personal recipe- if you want to publish it in any other place, you are obliged to direct to the source (in accordance with the copyright law).
Wygląda mega! Połączenie korzennego ciasta z gruszkami to zarąbisty pomysł ;)
OdpowiedzUsuńNiezmiernie mi miło, że spodobała Ci się taka kombinacja! :)
UsuńKorzenne ciasta! Widać, że Święta się zbliżają :)
OdpowiedzUsuń