CUISINE :: Rhubarb and apple nut pie

środa, 23 września 2015






Na pożegnanie lata i na przywitanie jesieni... stąd rabarbar i orzechy. To pie było efektem zalegającego w zamrażalce ciasta i jakiejś melancholii deszczowego dnia. Jakoś przyjemniej się piecze, kiedy na dworze słota- tak upragniona po tegorocznych upałach.







RHUBARB AND APPLE NUT PIE

SPÓD

170 g mąki pszennej
80 g mielonych orzechów włoskich
150 g masła
jajko
100 g drobnego cukru


FARSZ

200 g rabarbaru
300 g jabłek
100 g cukru brązowego


Masło zmiksować z cukrem na krem. Dodać jajko i orzechy, połączyć. Dodać przesianą mąkę i miksować do połączenia składników (nie za długo!). Połową ciasta wyłożyć formę i podziurawić gęsto spód widelcem. Podpiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni ok 15 minut.

Rabarbar pokroić w kostki, a jabłka w ćwiartki i następnie na trzy. Wymieszać owoce z cukrem i wyłożyć na podpieczony spód. 
Drugą połowę ciasta cienko rozwałkować i pokroić na paseczki- porozkładać je na owocach w formie kratki. Piec w tej samej temperaturze 30-45 minut. 





Jest to mój autorski przepis- w razie publikacji go w innych miejscach będę wdzięczna za odesłanie do źródła (zgodnie z przepisem prawnym o poszanowaniu praw autorski).


2 komentarze:

  1. Pierwszy dzień jesieni, a Ty z rabarbarem wyskakujesz? ;) Poprawiasz humor! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę Ci się przyznać, że to był zaplanowany zabieg! :) Zamroziłam sporo rabarbaru, na takie właśnie okazje, kiedy mi się do niego zatęskni...
      Dziękuję za ciepłe słowa, pozdrowienia :)

      Usuń