CUISINE :: Cardamom and cinnamon buns with nuts and rye flour

sobota, 10 października 2015





Uwielbiam jesień. Ktoś kiedyś powiedział, że ten czas to bardziej stan duszy niż pora roku i nie mogę się z tym nie zgodzić. Co prawda w listopadzie można ulec maleńkiej chandrze, ale przed tym... piękne aleje obsypane liśćmi w odcieniach złota, ogromne szaliki, jeszcze przyjemnie rześkie poranki i... może takie bułeczki ze Skandynawii? Czemu nie? Serdecznie polecam!

I adore autumn. It is said to be more the season of a sould than of nature and I couldn't agree more. That's truth that in november we can fall into a little depression but before that... beautiful alleys covered with gold leaves, hudge scrafts, quite pleasant crispy mornings and... maybe these buns from Scandinavia? Why not? I highly recommend!



 



CARDAMON AND CINNAMON BUNS WITH NUTS AND RYE FLOUR

CIASTO

25 g drożdży
80 g masła
300 ml mleka
50 g drobnego cukru
350 g mąki pszennej
80 g mąki żytniej
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 jajka

NADZIENIE
(osobiście podwoiłam ilość nadzienia)

100 g miękkiego masła
3 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
125 g brązowego cukru

70 g orzechów posiekanych włoskich 

woda, cukier puder i kakao na wierzch


Masło rozpuścić w rondelku, dodać mleko i wymieszać. w letnim płynie rozpuścić drożdże i odstawić na 5 minut do ruszenia. Dodać resztę składników i mieszać mikserem przez około 10 minut (końcówki haki). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na godzinę.
Na nadzienie połączyć ze sobą wszystkie składniki.
Na blacie podsypanym mąką rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości 1-1,5 cm. Rozprowadzić na nim nadzienie i posypać orzechami. Następnie zwinąć w roladę wokół krótszej krawędzi i pokroić na krążki. Je natomiast układać w wieniec (jeżeli będziecie mieli odrobinę szczęścia, bułeczki rzeczywiście będą tak  łaskawe zachować ten kształt i nie ,,popuchną'' na wszystkie strony, jak to miało miejsce w moim przypadku...). Odstawić na 40 minut do ponownego wyrastania. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-25 minut. Ciepłe polukrować mieszaniną kakaowo-cukrową.






CARDAMON AND CINNAMON BUNS WITH NUTS AND RYE FLOUR

DOUGH

25 g yeast
80 g butter
300 ml milk
50 g caster sugar
350 g wheat flour
80 g rye flour
1/2 teaspoon salt
2 teaspoon cardmom
1/2 egg

FILLING
(I've doubled it)

100 g soft butter
3 teaspoon cinnamon
1 teaspoon cardamom
125 g brown sugar

70 g walnuts

water, powdered sugar and cacao on the top


Melt butter in a saucepan, add milk and stir. In a lukewarm mixture melt yeast and leave for 5 minutes. Add the rest of ingredients and mix for 10 minutes (dough hook). Cover with a towel and leave for an hour to rise.
For the filling just mix all the ingredients together.
Roll out the dough on the floured table top to a rectangle with 1-1,5 cm high. Place the filling on it and sprinkle with walnuts. Roll it in the roll around shorter edge and cut into rollers (I know... I've overuse this word ^^). Now create a crown of them and leave for 40 minutes for rising. Bake 15-25 minutes in 200 celsius degrees. 
As still hot, frost with a mixture of water, powdered sugar and cacao.






Bronte Aurell ,,The Scandi Kitchen''


1 komentarz:

  1. Wyglądają niesamowicie! Mam ogromną słabość to takich bułeczek :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń