CUISINE :: Pumpkin cake with philadelphia cheese sauce

niedziela, 18 października 2015





Tak jak już ostatnio pisałam, moja miłość do jesieni nie zna granic- mogłabym pisać poematy o tej porze roku. Tak jest magiczna. Kiedy na zewnątrz jest już całkiem mroźnie i ruszanie się gdziekolwiek bez ogromnego szala opatulającego całą twarz staje się czymś niemądrym, na targu w końcu pojawia się dynia- smak jesieni.
Dzisiaj w cieście keksowym z rodzynkami, cynamonem, kardamonem, imbirem...


As i mentioned before, my love to autumn is tremendously deep and endless- I could write poems about this season. For me, it's magical. When the weather outside is rather cool and moving anywhere without huge scraf swaddling you tightly is incredibly unresponsible, at the market you are finally able to find a pumpkin- flavour of autumn.
Today I've incorporated it in a teacake with raisins, cinnamon, cardamom, ginger...








PUMPKIN CAKE WITH PHILADELPHIA CHEESE SAUCE

300 g puree z dyni
200 g masła
150 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki imbiru
3 jajka
100 g rodzynek
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

250 g serka philadelphia 
50 g białej czekolady
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki mleka

100 g pekanów
100 g cukru
25 ml wody


Rozpuścić masło. Nadal podgrzewając, dodać cukier, dyniowe puree i przyprawy. Odstawić do przestudzenia po czym dodać żółtka, rodzynki i przesianą mąkę. Ubić białka i delikatnie połączyć z masą. Ciasto przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy. Posypać dodatkowo rodzynkami (opcjonalnie). Piec przez 45-60 minut w temperaturze 180 stopni. 

Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i zmiksować z resztą składników.

Rozpuścić cukier i wodę i zagotować do uzyskania karmelu. Dodać pekany i wymieszać. Ostudzić.

Podawać jak na zdjęciach








PUMPKIN CAKE WITH PHILADELPHIA CHEESE SAUCE

300 g pumpkin puree
200 g butter
150 g sugar
1 teaspoon cinnamon
1/2 teaspoon cardamom
1/2 teaspoon ginger
3 eggs
100 g rasins
200 g flour
1 teaspoon baking powder

250 g philadelphia cheese
50 g white chocolate
2 tablespoon powdered sugar
4 tablespoon milk

100 g pecans
100 g sugar
25 ml water 

Melt the butter. Add sugar, pumpkin puree and the spices. Stir and leave to cool. Then add yolks, rasins and sifted flour in parts. Beat the egg white and carefully add to the rest. Grease the pan and put into it baking paper. Then place the dough into it. Cover with extra raisins if you want to. Bake 45-60 minutes in 180 C.

Melt the chocolate and mix with all the other ingredients. 

Melt sugar with water into caramel. Add pecans and mix. Cool.

Serve as on the photos.




Jest to mój autorski przepis- w razie publikacji go w innych miejscach będę wdzięczna za odesłanie do źródła (zgodnie z przepisem prawnym o poszanowaniu praw autorski).

This is my personal recipe- if you want to publish it in any other place, you are obliged to direct to the source (in accordance with the copyright law).


1 komentarz:

  1. Dla mnie mega! Kocham smak serka philadelphia, kocham dynię...delicje ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń