CUISINE :: Lavender & lemon horses

wtorek, 1 września 2015






Te ciasteczka pachną, smakują i wyglądają jak Prowansja. W sam raz na wrześniowe popołudnie...







LAVENDER & LEMON HORSES

300 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
jajko
łyżka kwiatów lawendy
skórka starta z jednej cytryny


Wymieszać skórkę i lawendę z cukrem pudrem (dobrze jest ,,rozetrzeć'' ze sobą te składniki, żeby puściły aromat). Zmiksować tak powstałą mieszaninę z masłem na krem, po czym dodać jajko. Następnie przesypać mąkę i połączyć.
Wałkować ciasto na grubość ok. 5 mm i wykrawać wzory. Piec ok. 12 minut w 180 stopniach. Studzić na kratce.







Jest to mój autorski przepis- w razie publikacji go w innych miejscach będę wdzięczna za odesłanie do źródła (zgodnie z przepisem prawnym o poszanowaniu praw autorski).


2 komentarze: