CUISINE :: Panna Cotta

środa, 26 sierpnia 2015





Coś niezastąpionego na letnie desery, bo nie trzeba zmagać się przy niej z piekarnikiem. A któż miałby na to ochotę, gdy termometr bezdusznie wskazuje 35 stopni...? 







PANNA COTTA

2 łyżeczki żelatyny w proszku
250 ml śmietany kremówki 36%
250 ml pełnotłustego mleka
laska wanilii
80 g cukru

Żelatynę zalać dwoma łyżkami lodowatej wody i odstawić na 5 minut. 
Wanilię przepołowić i wyskrobać ziarenka. Do rondelka wlać śmietankę i mleko, dodać wanilię (ziarenka i laskę) i cukier. Mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do zagotowania. Wyjąć laski. Dodać żelatynę, odstawić z ognia i mieszać do połączenia się żelatyny z masą. Ostudzić (np. w kąpieli wodnej) i przelać do foremek. 
Studzenie masy przed włożeniem do lodówki to bardzo ważny etap- jeśli zrobi się to umiejętnie, deser nie będzie się rozwarstwiał, a ziarenka nie skupią się w jego górnej części. 
W lodówce natomiast chłodzić przynajmniej 4 godziny (najlepiej całą noc).
Aby wyjąć deser z naczynia, włożyć je na kilka sekund do wrzątku i umieścić na talerzyku.









4 komentarze: