CUISINE :: Cracow cheesecake from Pierre Hermé

czwartek, 2 kwietnia 2015





Ilekroć sięga się po przepisy Pierra Hermé (albo perełki z jego patisserie ❤), jestem bliska chęci przeprowadzki do Paryża nawet tylko z tego powodu! Osobiście uwielbiam i efekt końcowy, i proces przygotowania... Nierzadko długi, skrupulatny i cierpliwy. Trzeba włożyć w niego sporo miłości, staje się on istną celebracją. Jego receptury nie przypadną do gustu dorywczym cukiernikom, którzy chcą zrobić ,,coś'' na szybko dla niedzielnych gości. Ten sernik jest tego najlepszym przykładem.






CRACOW CHEESECAKE FROM PIERRE HERME

SPÓD

rdzeń ze stronka wanilii
125 g cukru pudru
250 g mąki
125 g masła 
jajko

MASA SEROWA

1000 g tłustego sera 
(warto postarać się o ser swojej roboty)
8 jajek (osobno białka i żółtka)
100 g masła
250 g cukru
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
3 łyżki mąki ziemniaczanej 
100 g rodzynek
2-3 łyżki skórki pomarańczowej smażonej w cukrze

roztrzepane żółtko

LUKIER

cukier puder
sok z cytryny


Wymieszać nasionka wanilii z cukrem pudrem. W drugim naczyniu umieścić przesianą mąkę i dodać masło (w temperaturze pokojowej) pokrojone na kawałeczki, rozcierać do uzyskania kruszonki. Dodać jajko i pozostałe suche składniki, wyrobić do połączenia się składników (jak najkrócej- w przeciwnym wypadku ciasto po upieczeniu będzie twarde). Z masy uformować kulę, owinąć ją w folię aluminiową i włożyć do lodówki na przynajmniej godzinę. 
Ciasto wyjąć z lodówki na pół godziny przed pieczeniem.  Podzielić je na dwie części (2/3 i 1/3). Większą z nich rozwałkować na natłuszczonej blasze na grubość 3-4 mm. Ponakłuwać ciasto widelcem i podpiec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec dodać 50 g cukru i kontynuować aż będzie ona sztywna i lśniąca. Wstawić do lodówki.
Masło, 200 g cukru i cukier z prawdziwą wanilią zmiksować na krem. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Kontynuując dodawać ser (w pięciu porcjach). Do gładkiej masy dodać połowę białek, rodzynki, skórkę pomarańczową, i mąkę ziemniaczaną- połączyć za pomocą szpatułki. Następnie dodać pozostałe białka i znów wymieszać. Wyłożyć masę na podpieczony spód i wyrównać powierzchnię. Pozostałe kruche ciasto rozwałkować na paski o szerokości 1 cm i ułożyć z nich na masie kratkę. Posmarować ją rozbebłanym żółtkiem. Piec ciasto 50-60 minut w tej samej temperaturze, co spód. 
Kiedy sernik jest upieczony, otworzyć drzwiczki piekarnika i w ten sposób studzić ciasto. Następnie je polukrować i przenieść do lodówki (należy je tam trzymać przez cały czas).

Te ostatnie czynności mają ogromny wpływ na efekt końcowy, dlatego warto ich nie zaniechać :)








Pierre Hermé ,,Desserts''

1 komentarz: