CUISINE :: Cheesy tart with berries

środa, 12 sierpnia 2015





CHEESY TART WITH BERRIES

SPÓD 

300 g mąki
200 g masła
100 g cukru
jajko
szczypta soli

MASA SEROWA

500 g serka twarożkowego
200 g jogurtu naturalnego
150 g cukru
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 
2 łyżki mąki ziemniaczanej
70 ml śmietany kremówki
2 jajka
2 białka

250 g malin
250 g borówek


Zmiksować masło z cukrem i solą. Dodać jajko i zmiksować. Dodać mąkę i zmiksować (nie należy robić tego zbyt długo- w przeciwnym razie po upieczeniu ciasto będzie twarde, a nie kruche). Uformować z ciasta kulę, spłaszczyć ją, owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę (można nawet na całą noc). Po tym czasie rozwałkować cienką warstwę spodu tarty i podpiec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

Zmiksować białka i odstawić je do lodówki. W innym naczyniu połączyć ser z jogurtem również za pomocą miksera. Dodać cukry, mąkę ziemniaczaną, jajka i kremówkę (wszystko partiami). Na sam koniec dodać białka i połączyć za pomocą szpatułki (nie miksować!). Przelać masę na podpieczony spód i umieścić w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Piec tak ciasto przez 15 minut. Następnie zredukować temperaturę do 150 stopni i pozostawić na godzinę. 

Po upieczeniu zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do ostygnięcia. 

Gotowy wypiek udekorować owocami i innymi dodatkami według uznania.










Jest to mój autorski przepis- w razie publikacji go w innych miejscach będę wdzięczna za odesłanie do źródła (zgodnie z przepisem prawnym o poszanowaniu praw autorski).


4 komentarze:

  1. Ale piękna! Te owoce wyglądają tak pięknie na tym czekoladowym cudzie...mmm :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, zawsze mnie tak komplementujesz :)
      Serdeczne uściski!

      Usuń