Polecam podać quiche z sałatą skropioną oliwą truflową i uciekać z obiadem na taras, skoro pogoda rozpieszcza.
WHOLE GRAIN QUICHE WITH SALMON, ASPARAGUS AND GOAT CHEESE
SPÓD
90 g masła
szczypta soli
180g mąki pełnoziarnistej
jajko
2 łyżki lodowatej wody
NADZIENIE
150 g jogurtu naturalnego
2 jajka
niecały pęczek szparagów
150 g grilowanego łososia
dwie szczypty pieprzu cayenne
dwie szczypty gałki muszkatałowej
garść startego sera koziego
sól
pieprz
ok 5 posiekanych orzechów nerkowca
Wymieszać masło z solą. Dodać pozostałe składniki i połączyć zagniatając rękami. Owinąć w folię spożywczą i odłożyć na godzinę do lodówki. Formę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ją ciastem (łatwym sposobem jest rozwałkowanie ciasta między dwoma arkuszami papieru do pieczenia). Podpiec spód w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut.
Ugotować szparagi (5 minut we wrzątku). Przygotować masę jajeczną: wymieszać razem rozbeblane jajka i jogurt; dodać ser, pieprz cayenne i gałkę muszkatałową oraz pieprz i sól wedle uznania. Na spód wyłożyć łososia, na nim poukładać szparagi i zalać całość masą jajeczną. Posypać orzechami. Zapiec ponownie w tej samej temperaturze ok. 30-45 minut.
Jest to mój autorski przepis- w razie publikacji go w innych będę wdzięczna za odesłanie do źródła (zgodnie z przepisem prawnym o poszanowaniu praw autorski).
No Comments
Prześlij komentarz