CUISINE :: Quiche with salmon, asparagus and goat cheese

środa, 1 lipca 2015






Polecam podać quiche z sałatą skropioną oliwą truflową i uciekać z obiadem na taras, skoro pogoda rozpieszcza.






WHOLE GRAIN QUICHE WITH SALMON, ASPARAGUS AND GOAT CHEESE

SPÓD

90 g masła
szczypta soli
180g mąki pełnoziarnistej 
jajko
2 łyżki lodowatej wody 

NADZIENIE

150 g jogurtu naturalnego
2 jajka
niecały pęczek szparagów
150 g grilowanego łososia 
dwie szczypty pieprzu cayenne
dwie szczypty gałki muszkatałowej
garść startego sera koziego
sól
pieprz
ok 5 posiekanych orzechów nerkowca

Wymieszać masło z solą. Dodać pozostałe składniki i połączyć zagniatając rękami. Owinąć w folię spożywczą i odłożyć na godzinę do lodówki. Formę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ją ciastem (łatwym sposobem jest rozwałkowanie ciasta między dwoma arkuszami papieru do pieczenia). Podpiec spód w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut.

Ugotować szparagi (5 minut we wrzątku). Przygotować masę jajeczną: wymieszać razem rozbeblane jajka i jogurt; dodać ser, pieprz cayenne i gałkę muszkatałową oraz pieprz i sól wedle uznania. Na spód wyłożyć łososia, na nim poukładać szparagi i zalać całość masą jajeczną. Posypać orzechami. Zapiec ponownie w tej samej temperaturze ok. 30-45 minut. 









Jest to mój autorski przepis- w razie publikacji go w innych będę wdzięczna za odesłanie do źródła (zgodnie z przepisem prawnym o poszanowaniu praw autorski).


No Comments

Prześlij komentarz