CUISINE :: Swedish cinnamon rolls with blueberries

sobota, 4 lipca 2015






Wszelkiego rodzaju bułki z północy nie mają sobie równych nigdzie indziej na świecie. A ja, zachęcona akcją na Durszlak.pl, postanowiłam w końcu wziąć się za cinnamon rolls. Wprowadziłam kilka modyfikacji do przepisu podstawowego i oto powstała wersja bardziej letnia i pełnoziarnista (przepis opracowałam prześledziwszy proporcje na ciasta drożdżowe).











SWEDISH CINNAMON ROLLS WITH BLUEBERRIES

CIASTO

280 g mąki pszennej
140 g mąki pszennej razowej
8 g suszonych drożdży
łyżeczka soli
łyżka mielonego siemienia lnianego
łyżka całych ziaren siemienia lnianego
łyżka nasion chia
200 ml mleka
50 g cukru trzcinowego
60 g masła
1 roztrzepane jajko

NADZIENIE

100 g cukru trzcinowego
50 g cukru muscovado
łyżka mielonego cynamonu
2 łyżki masła
200 g borówek amerykańskich

LUKIER

2 łyżki serka Philadelphia
łyżka masła
60 g cukru pudru
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
łyżka mleka


Połączyć w miesce suche składniki- obie mąki, drożdże, soł, nasiona lnu, nasiona chia. Dodać jajko i połączyć. Mleko, cukier trzcinowy i masło podgrzać w garnuszku, nie gotować (całość powinna być ciepła, a cukier i masło rozpuszczone). Letnie mleko wlać i połączyć ze składnikami w misce (końcówki haki). Inne naczynie natłuścić, włożyć ciasto i odstawić do wyrastania na 1,5-2 godziny.

Dobrze wymieszać ze sobą cukry i dodać mielony cynamon.
Składniki na lukier zmiksować.

Rozłożyć ciasto na stolnicy i rozwałkować je na prostokąt o wymiarach 30 x 35 cm. Posmarować ciasto dwoma łyżkami masła (z nadzienia) i rozprowadzić na nim mieszankę na nadzienie. Następnie poukładać na nim borówki. Zwijać ciasto w rulon wzdłuż dłuższej krawędzi (otrzymasz rulon o długości 30 cm). Poprzecinać go na 2,5 centymetrowe krążki (12 bułek). Ułożyć je blisko siebie w tortownicy lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ręcznikiem i odstawić do wyrastania na 30 minut. 
Piec ok. 25 minut w 180 stopniach. Lukrować jeszcze ciepłe.










Jest to mój autorski przepis- w razie publikacji go w innych miejscach będę wdzięczna za odesłanie do źródła (zgodnie z przepisem prawnym o poszanowaniu praw autorski).


5 komentarzy:

  1. Boże chyba się zakochałam *o* Masz talent!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalie, dziękuję za tak ogromny komplement!

      Usuń
  2. Ciekawa odmiana kanelbullar. Dziękuję za dodanie do akcji.

    OdpowiedzUsuń