Wszelkiego rodzaju bułki z północy nie mają sobie równych nigdzie indziej na świecie. A ja, zachęcona akcją na Durszlak.pl, postanowiłam w końcu wziąć się za cinnamon rolls. Wprowadziłam kilka modyfikacji do przepisu podstawowego i oto powstała wersja bardziej letnia i pełnoziarnista (przepis opracowałam prześledziwszy proporcje na ciasta drożdżowe).
SWEDISH CINNAMON ROLLS WITH BLUEBERRIES
CIASTO
280 g mąki pszennej
140 g mąki pszennej razowej
8 g suszonych drożdży
łyżeczka soli
łyżka mielonego siemienia lnianego
łyżka całych ziaren siemienia lnianego
łyżka nasion chia
200 ml mleka
50 g cukru trzcinowego
60 g masła
1 roztrzepane jajko
NADZIENIE
100 g cukru trzcinowego
50 g cukru muscovado
łyżka mielonego cynamonu
2 łyżki masła
200 g borówek amerykańskich
LUKIER
2 łyżki serka Philadelphia
łyżka masła
60 g cukru pudru
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
łyżka mleka
Połączyć w miesce suche składniki- obie mąki, drożdże, soł, nasiona lnu, nasiona chia. Dodać jajko i połączyć. Mleko, cukier trzcinowy i masło podgrzać w garnuszku, nie gotować (całość powinna być ciepła, a cukier i masło rozpuszczone). Letnie mleko wlać i połączyć ze składnikami w misce (końcówki haki). Inne naczynie natłuścić, włożyć ciasto i odstawić do wyrastania na 1,5-2 godziny.
Dobrze wymieszać ze sobą cukry i dodać mielony cynamon.
Składniki na lukier zmiksować.
Rozłożyć ciasto na stolnicy i rozwałkować je na prostokąt o wymiarach 30 x 35 cm. Posmarować ciasto dwoma łyżkami masła (z nadzienia) i rozprowadzić na nim mieszankę na nadzienie. Następnie poukładać na nim borówki. Zwijać ciasto w rulon wzdłuż dłuższej krawędzi (otrzymasz rulon o długości 30 cm). Poprzecinać go na 2,5 centymetrowe krążki (12 bułek). Ułożyć je blisko siebie w tortownicy lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ręcznikiem i odstawić do wyrastania na 30 minut.
Piec ok. 25 minut w 180 stopniach. Lukrować jeszcze ciepłe.
Boże chyba się zakochałam *o* Masz talent!
OdpowiedzUsuńNatalie, dziękuję za tak ogromny komplement!
UsuńOch, jak ja takie <3
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuj :)
UsuńCiekawa odmiana kanelbullar. Dziękuję za dodanie do akcji.
OdpowiedzUsuń