MINI MOUSSE CAKES
BISZKOPT
BISZKOPT
2 jajka
1/3 szklanki drobnego cukru
1/4 szklanki mąki tortowej
1 czubata łyżka kakao
MUS
jajko
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
125 g śmietany kremówki 30%
250 g malin
Ubić białka. Pod koniec procesu dodawać partiami cukier. Następnie dodać mąki i kakao- zamieszać szpatułką (nie miksować!). Wylać masę do tortownicy (średnica 23 cm) wyłożonej na spodzie papierem na pieczenia. Piec 35-40 minut w temperaturze 160-170 stopni, po czym wyjąć z piekarnika, upuścić (w formie) z wysokości 30-40 centymetrów i odstawić do ostudzenia.
Rozpuścić w kąpieli wodnej czekolady. Odstawić do ostudzenia, dodać żółtko i zmiksować. W misce ubić śmietanę na sztywno. W oddzielnym naczyniu ubić białko.
Delikatnie połączyć szpatułką czekoladę z bitą śmietaną (najłatwiej jest wymieszać łyżkę śmietany z czekaladą i dopiero później połączyć z resztą). Dodać ubite białko i połączyć.
Wykrawać rantami krążki z biszkoptu. Dookoła obręczy układać rozkrojone na pół maliny, a następnie nałożyć mus. Posypać cienką warstwą kakao. Schłodzić w lodówce przynajmniej 3 godziny.
Maliny, które zostały, zmiksować z odrobiną wody i podawać jako sos.
Jest to mój autorski przepis- w razie publikacji go w innych miejscach będę wdzięczna za odesłanie do źródła (zgodnie z przepisem prawnym o poszanowaniu praw autorski).
Przepis na biszkopt z Moje Wypieki.
Wow, szczęka mi opadłą! To jest piękne!
OdpowiedzUsuń