Jest to chyba najprostsze ciasto świata, a przy tym niesamowicie smaczne- idealne na pożegnanie z rabarbarem. Potrzebna była mi taka odskocznia po maratonie przepisów od Pierra.
Akcja Skandynawskie lato 2015
RHUBARB TART FORM NORDIC BAKERY
SPÓD
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła
85 g cukru
1 żółtko
NADZIENIE
300 g rabarbaru
2 łyżki cukru trzcinowego
KRUSZONKA
50 g masła
60 g cukru
50 g płatków owsianych
Zagnieść składniki na nadzienie i tak powstałą masą wypełnić natłuszczoną formę.
Rabarbar pokroić w kostki i/lub prostokąty i wymieszać z cukrem. Wysypać na spód.
Kruszonkę wyrobić palcami i posypać nią owoce.
Miisa Mink ,,Nordic Bakery Cookbook''
No Comments
Prześlij komentarz