Połączenie moreli z jogurtowym ciastem to nic odkrywczego, ale może tych kilka urozmaiceń w moim przepisie zachęci Was do wypróbowania go w pewną leniwą niedzielę. Szczególnie, że nie wymaga on dużego nakładu pracy.
YOGHURT CAKE WITH APRICOTS AND THYME
100 g masła
250 g cukru
2 jajka
200 g jogurtu naturalnego
250 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka tymianku
400 g moreli
3 łyżki cukru
łyżka masła
Morele usmażyć w cukrze i maśle na patelni (ok. 10 minut na wolnym ogniu) i odstawić do ostudzenia.
Zmiksować masło z cukrem na krem. Dodać jajka i ponownie zmiksować. Dodać jogurt, połączyć. W oddzielnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i tymiankiem, po czym wymieszać suche składniki z mokrymi.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie umieścić morele z syropem, który powstał w czasie smażenia. Na owoce wylać ciasto i wyrównać wierzch. Piec około godziny w 180 stopniach (do suchego patyczka).
Jest to mój autorski przepis- w razie publikacji go w innych miejscach będę wdzięczna za odesłanie do źródła (zgodnie z przepisem prawnym o poszanowaniu praw autorski).
Wygląda świetnie! Przyznać się muszę że jeszcze nigdy nie robiłam ciasta z morelami :)
OdpowiedzUsuńTeż zwykłam ich nie doceniać, a okazały się być świetnym dodatkiem do słodkości! :)
Usuń