Bywają chwile, w których prostota sprawdza się najlepiej. Z ciasteczkami oreo czy z herbatnikami? A może jogurtowe? Albo z borówkami i białą czekoladą!
Padło na cynamonowe. Proste, nieprzesłodzone, delikatne... idealne.
CINNAMON DOUGHNUTS
500g mąki
30g drożdży
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru
80g masła
250ml mleka
szczypta soli
+
50g masła
100g drobnego cukru
50g cukru pudru
cynamon
Masło rozpuścić i odstawić do ostudzenia. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru pudru i łyżeczką mąki, odstawić na 5 minut (zaczyn powinien podwoić swoją objętość). Dodać żółtka, pozostały cukier i sól, wymieszać. Następnie dodać resztę przesianej mąki oraz masło. Wyrabiać przez ok. 5 minut. Odstawić do wyrośnięcia (ok. 30 minut).
Z wyrośniętego ciasta formujemy doughnuts (sposób nr 1- rozwałkować ciasto i wykrawać większą formą brzegi, a mniejszą środek; sposób nr 2- formować kulki po ok. 70g i robić w nich dziurki palcem). Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia (ok. 30 minut)
Gotowe pączki piec w formie wysmarowanej masłem lub na papierze do pieczenia 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Jeszcze ciepłe doughnuts moczyć w rozpuszczonym dodatkowym maśle i obtaczać w cukrze pudrze wymieszanym z drobnym cukrem i cynamonem.
No Comments
Prześlij komentarz