CUISINE :: Cinnamon doughnuts

czwartek, 12 lutego 2015





Bywają chwile, w których prostota sprawdza się najlepiej. Z ciasteczkami oreo czy z herbatnikami? A może jogurtowe? Albo z borówkami i białą czekoladą! 
Padło na cynamonowe. Proste, nieprzesłodzone, delikatne... idealne. 






CINNAMON DOUGHNUTS

500g mąki
 30g drożdży 
2 żółtka 
3 łyżki cukru pudru
80g masła
250ml mleka
szczypta soli

+

50g masła
100g drobnego cukru
50g cukru pudru
cynamon


Masło rozpuścić i odstawić do ostudzenia. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru pudru i łyżeczką mąki, odstawić na 5 minut (zaczyn powinien podwoić swoją objętość). Dodać żółtka, pozostały cukier i sól, wymieszać. Następnie dodać resztę przesianej mąki oraz masło. Wyrabiać przez ok. 5 minut. Odstawić do wyrośnięcia (ok. 30 minut).
Z wyrośniętego ciasta formujemy doughnuts (sposób nr 1- rozwałkować ciasto i wykrawać większą formą brzegi, a mniejszą środek; sposób nr 2- formować kulki po ok. 70g i robić w nich dziurki palcem). Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia (ok. 30 minut)
Gotowe pączki piec w formie wysmarowanej masłem lub na papierze do pieczenia  15 minut w temperaturze 180 stopni.
Jeszcze ciepłe doughnuts moczyć w rozpuszczonym dodatkowym maśle i obtaczać w cukrze pudrze wymieszanym z drobnym cukrem i cynamonem.






No Comments

Prześlij komentarz