CUISINE :: Basler Läckerli

wtorek, 23 grudnia 2014





Następne z kolekcji moich ulubionych. Kraj pochodzenia? Szwajcaria, oczywiście. 

BASLER LACKERLI

PIERNICZKI

- 200 g cukru
- 30 ml płynnego miodu
- szczypta soli
- 4 jajka
- łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków 
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/4 łyżeczki mielonej kolendry 
- 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- skórka starta z jednej cytryny
- 120 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 120 g mielonych orzechów laskowych
- 120 g mielonych migdałów
- 60 g stopionego masła
- 250 g mąki pszennej

LUKIER

- 150 g cukru pudru
- łyżeczka kirschu lub soku z cytryny
- 2 łyżki wody
- 3 łyżki skórki pomarańczowej 


Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Zmiksować cukier, mód, sól, jajka, przyprawy i skórkę z cytryny. Dodać skórkę pomarańczową mielone orzechy i migdały i stopione masło. Miksować do połączenia składników. Dodać mąkę, zmiksować. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch. Piec 20-25 minut. 
Na jeszcze gorącym cieście rozprowadzić lukier. Studzić na kratce.
Kroić na kwadraty o boku 4 cm. Przechowywać w puszce.







No Comments

Prześlij komentarz