CUISINE :: Gingerbread brownie

niedziela, 21 grudnia 2014





Będę okropnie nieskromna z tym wypiekiem, ale rozpiera mnie duma z jego powodu.
Czuję się autorem konceptu, a że efekt końcowy zadowolił mnie równie bardzo wizualnie co smakowo- oto cieszę się swoim triumfem :)






PIERNIKOWE BROWNIE

PIERNICZKI
- 125 g masła
- 500 g mąki
- 200 g cukru pudru
- 200 g miodu
- jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej 

BROWNIE
- 200 G gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 3 jajka
- 130 g cukru
- 180 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki przyprawy korzennej

- świąteczne lizaki laski






Zmiksować wszystkie składniki na pierniczki. Zawinąć ciasto w folię i włożyć na kilka dni do lodówki. Po tym czasie rozwałkować je na grubość 5 mm i wykrawać ludziki. Upiec w temperaturze 190 stopni, przez 10-15 minut. Studzić na kratce.

Stopić czekoladę z masłem w kąpieli wodnej, ostudzić. Ubić jajka z cukrem i stopniowo dodać ostudzoną masę. Dodać suche składniki, wymieszać. Przelać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch wyrównać łyżeczką. Ułożyć na nim pierniczki (nie dociskać zbyt bardzo) i posypać pokruszonymi lizakami. Piec w temperaturze 180 stopni 20-25 minut.







No Comments

Prześlij komentarz