Zimsterne są bardzo cynamonowe, słodkie i trochę magiczne. Ich wnętrze jest lekko ciągnące. Na nic tata grzmi z przeprażenia- ,,niedopieczone!''. Urzekają swoją prostotą.
ZIMSTERNE
- 2 białka
- szczypta soli
- 250 g cukru pudru
- 350 g drobno zmielonych migdałów
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kirschu (lub soku z cytryny)
- 1 białko
- 170 g cukru pudru
Zmiksować białka z solą. Dodać cukier puder, zmiksować na sztywną, lśniącą pianę. Dodać migdały, cynamon i kirsch (lub sok z cytyny). Starannie wymieszać.
Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru na grubość 7 mm (podsypanie go dodatkowo cukrem pudrem- nie mąką!- ułatwi zadanie). Wykrawać gwiazdki i układać je na papierze do pieczenia. Teraz należy polukrować ciasteczka i zostawić je na noc do wyschnięcia.
Piec 2-3 minuty w 250 stopniach. Studzić na kratce
Andrew Rushton i Katalin Fekete Swiss cookies
No Comments
Prześlij komentarz