CUISINE :: Le pain au the vert et a l'orange

sobota, 27 sierpnia 2016





LE PAIN AU THE VERT ET A L'ORANGE

500 g mąki
250 ml wody w temperaturze 20 C
100 g zakwasu/25g suchych drożdży
2 g świeżych drożdży 
10 g soli
30 g oliwy z oliwek
10 g herbaty matcha
25 g wody z kwiatu pomarańczy
150 g kandyzowanej skórki pomarańczowej


Mąkę, wodę, zakwas/drożdże oraz sól miksować ze sobą 5 minut na niskich obrotach. Następnie zwiększyć prędkość i miksować jeszcze przez 10 minut. Na około 2 minuty przed końcem dodać oliwę, herbatę oraz wodę z kwiatu pomarańczy. Na koniec dodać kandyzowaną skórkę i wymieszać. Uformować z ciasta kulę, przykryć ją ściereczką i pozostawić na 2 godziny do wyrastania w ciepłym miejscu. Po tym czasie uformować z ciasta 4 kule (u mnie 10) i odstawić je na oprószonym mąką blacie na 15 minut by ponownie wyrosły. Następnie ugnieść każdą z nich w dłoniach i ponownie nadać im kształt 4 (u mnie 10) kuli. Umieścić je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę 15 minut do wyrastania. Na najniższym szczeblu w piekarniku umieścić blachę z 50 ml wody i rozgrzać go do 240 stopni C. Wyciąć nożem wzór na bułeczkach i blachę z nimi umieścić na szczeblu powyżej blachy z wodą. Piec 18 minut. 






LE PAIN AU THE VERT ET A L'ORANGE

500 g flour
250 ml water at  20 C
100 g sourdough/25g dry yeast
2 g fresh yeast
10 g salt
30 g olive oil
10 g matcha tea
25 g orange flower water
150 g candied orange peel


Flour, water, sourdough/dry yeast and salt mix for 5 minutes at low speed. Then up the speed to fast and mix for 10 minutes. About 2 minutes before the end add olive, tea and orange flower water. At the very end add candied orange peel and mix. Make a bowl of a dough, cover with a cotton towel and leave in warm place for 2 hours to rise. After that make 4 bowls (I've made 10) of the dough and  leave them for 15 minutes on the floured worktop and under cotton towel. Then knead every bowl in your hand, make 4 bowls (I've made 10) of them again and leave on the lined baking pan for 1 hour 15 minutes in warm place to rise. On the lowest level in the oven put the pan with 50 ml water and heat the oven to 240 C degrees. Cut the top of the bowls and seen on the pictures and bake them above the water pan in the oven for 18 minutes.




Eric Kayser ,,Le larousse du pain"



ZapiszZapisz
ZapiszZapisz

No Comments

Prześlij komentarz