CUISINE :: Quiche with spinach, salmon and feta cheese

wtorek, 15 lipca 2014




Quiche pełnoziarnisty. Bardzo zdrowy. Pyszny.




PEŁNOZIARNISTA TARTA ZE SZPINAKIEM, ŁOSOSIEM I SEREM FETA

SPÓD

90g miękkiego masła
szczypta soli
180g mąki pełnoziarnistej 
2 żółtka
2 łyżki lodowatej wody 


NADZIENIE

300g świeżego szpinaku
150g łososia
50g sera feta 
4 jajka
2 żółtka
300ml jogurtu naturalnego
-pieprz i sól
-rozmaryn




Wymieszać masło z solą. Dodać pozostałe składniki i połączyć zagniatając rękami. Owinąć w folię spożywczą i odłożyć na godzinę do lodówki. Formę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ją ciastem (łatwym sposobem jest rozwałkowanie ciasta między dwoma arkuszami papieru do pieczenia). Podpiec spód w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut.

Podsmażyć szpinak na patelni bez oleju. Przygotować masę jajeczną: wymieszać razem rozbeblane jajko, żółtka, jogurt; dodać sól, pieprz i rozmaryn według uznania. Na spód wyłożyć szpinak, łososia oraz ser; całość zalać masą jajeczną. Zapiec ponownie w tej samej temperaturze ok. 30-45 minut. 






Smacznego!





No Comments

Prześlij komentarz