Quiche pełnoziarnisty. Bardzo zdrowy. Pyszny.
PEŁNOZIARNISTA TARTA ZE SZPINAKIEM, ŁOSOSIEM I SEREM FETA
SPÓD
90g miękkiego masła
szczypta soli
180g mąki pełnoziarnistej
180g mąki pełnoziarnistej
2 żółtka
2 łyżki lodowatej wody
NADZIENIE
300g świeżego szpinaku
150g łososia
50g sera feta
4 jajka
2 żółtka
300ml jogurtu naturalnego
-pieprz i sól
-rozmaryn
Wymieszać masło z solą. Dodać pozostałe składniki i połączyć zagniatając rękami. Owinąć w folię spożywczą i odłożyć na godzinę do lodówki. Formę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ją ciastem (łatwym sposobem jest rozwałkowanie ciasta między dwoma arkuszami papieru do pieczenia). Podpiec spód w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut.
Podsmażyć szpinak na patelni bez oleju. Przygotować masę jajeczną: wymieszać razem rozbeblane jajko, żółtka, jogurt; dodać sól, pieprz i rozmaryn według uznania. Na spód wyłożyć szpinak, łososia oraz ser; całość zalać masą jajeczną. Zapiec ponownie w tej samej temperaturze ok. 30-45 minut.
Smacznego!
No Comments
Prześlij komentarz