Byłam zaskoczona z jakim ogromnym entuzjazmem spotkał się ten tort. Raczyłam nim najbliższych podczas małej celebracji moich urodzin i, pomimo moich licznych obaw, smakował im tak wyjątkowo, że kilka osób poprosiło o dokładkę! Warto było zaryzykować, bo ciasto prezentowało się w dodatku niezmiernie uroczo :)
CREPES SUZETTE CAKE
CIASTO NALEŚNIKOWE
450 g mąki
6 jajek
750 ml mleka
3 szczypty soli
300 ml gazowanej wody
masło lub olej do smażenia
KREM
300 g gładkiego serka twarożkowego
3 łyżki cukru pudru
20 g cukru z prawdziwą wanilią
SYROP POMARAŃCZOWY
3/4 szklanki cukru
sok z 2 pomarańczy
skórka starta z 1 pomarańczy
50 g masła
Składniki na naleśniki połączyć i smażyć cieniutkie placki (powinno wyjść ich około 15-20)
Twarożek zmiksować z cukrami.
Na głębokiej patelni umieścić cukier i zalać go kilkoma łyżkami soku. Podgrzewać do uzyskania konsystencji karmelu (jasnego koloru! Należy uważać, by nie przypalić masy). Dodać pozostały sok, skórkę i masło oraz podgrzewać/gotować do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji. W takim sosie obtoczyć cztery naleśniki.
Przekładać suche placki kremem waniliowym, a jako co czwarty/piąty naleśnik nakładać ten obtoczony w syropie.
Jest to mój autorski przepis- w razie publikacji go w innych miejscach będę wdzięczna za odesłanie do źródła (zgodnie z przepisem prawnym o poszanowaniu praw autorski).
No Comments
Prześlij komentarz