300 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
400 g orzechów włoskich
200 ml śmietany kremówki
100 g cukru
jajko
łyżeczka pasty waniliowej
Zmiksować masło z cukrem pudrem na kremową masę. Dodać mąkę i połączyć. Uformować z ciasta kulę, zawinąć je w folię i umieścić w lodówce na godzinę. Po tym czasie wyłożyć ciastem formę na tartę, ponakłuwać spód widelcem i piec w 180 stopniach C przez około 20 minut.
Rozpuścić cukier na patelni aż zacznie się karmelizować. Dodać kremówkę, wanilię, jajko i posiekane orzechy. Wymieszać. Rozlać masę orzechową na podpieczony spód i umieścić w piekarniku jeszcze na kolejne 20 minut.
TARTE AUX NOIX DU PERIGORD
300 g flour
200 g butter
100 g powdered sugar
400 g nuts
200 ml double cream
100 g sugar
1 egg
1 teaspoon vanilla pasta
Mix butter with sugar until pale and creamy. Add flour and mix. Form a bowl from the dough, wrap with paper and leave in the fridge for an hour. Spread dough over the tart baking pan (grossed with butter). Bake in 180 C degrees for 20 minutes.
No Comments
Prześlij komentarz